Γιατί η Δύση πανικοβάλλεται με τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Στην Δύση, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη στις αναφορές ότι 4 περιοχές της Ουκρανίας, το Donetsk και το Luhansk στην περιοχή του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, στην Zaporizhia και στην Kherson στην Νότια Ουκρανία σχεδιάζουν… δημοψηφίσματα μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου 2022 για προσάρτηση των εδαφών στην Ρωσία… προκάλεσε έντονη αντίδραση… αιφνιδιασμό έως πανικό.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής.

1)Τα δημοψηφίσματα που στηρίζονται σε μεγάλα ποσοστά υπέρ της προσάρτησης, αποτελούν de facto αναγνώριση ότι οι πολίτες ζητούν αυτοδιάθεση.
Το επιχείρημα ότι είναι Ουκρανικό έδαφος έρχεται σε σύγκρουση με την πλειοψηφία των κατοίκων.

2)Για την Ρωσία, η διχοτόμηση της Ουκρανίας ήταν στο αρχικό πλάνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΩστόσο όπως έχει αναφέρει ρητώς η ηγεσία της Ρωσίας… όποιος επιτεθεί στα σύνορα της Ρωσίας, τότε θα ενεργοποιηθεί η αυτοάμυνα και η Ρωσία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε οπλικό σύστημα για να προστατεύσει τα σύνορα της ακόμη και πυρηνικά όπλα.

3)Για τον Ουκρανικό στρατό και τις δυτικές δυνάμεις που παρέχουν πληροφορίες και οπλικά συστήματα, επίθεση σε ρωσικό έδαφος θα σηματοδοτήσει την πλήρη κλιμάκωση του πολέμου και στο ΝΑΤΟ προφανώς και δεν είναι έτοιμοι για πλήρη κλιμάκωση…
Κανείς δεν θέλει να συγκρουστεί με τον ρωσικό στρατό και κανείς δεν θέλει την Ρωσία να ενεργοποιεί μέχρι και πυρηνικά όπλα τακτικής χρήσεως….

4)Η ένταξη των 4 ουκρανικών περιοχών στην Ρωσική ομοσπονδία αλλάζει το status quo των συνόρων της Ουκρανίας και με την νομιμοποίηση των δημοψηφισμάτων από πολίτες που θέλουν προσάρτηση στην Ρωσία… η Ουκρανία… δεν θα μπορεί να διεκδικήσει ρωσικό έδαφος.

5)Η Ρωσία αλλά και οι 4 περιοχές το Donetsk και το Luhansk στην περιοχή του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, στην Zaporizhia και στην Kherson στην Νότια Ουκρανία επίσπευσαν τα δημοψηφίσματα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών τους αφού η Ουκρανική προέλαση και ανακατάληψη εδαφών αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις.
Μπορεί η Ουκρανική προέλαση να έχει πλήρως παγώσει μετά την ανακατάληψη του Kharkiv και Izyum… ωστόσο ο ουκρανικός στρατός είναι επιτιθέμενος και οι ρωσικές δυνάμεις αμυνόμενος.

Οι αντιδράσεις…

Zelensky: Τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν καμία επίδραση στη στάση της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δήλωσε ότι η στάση και οι στόχοι της Ουκρανίας θα παραμείνουν αμετάβλητοι παρά την ανακοίνωση για επικείμενα δημοψηφίσματα στο Donetsk και Luhansk αλλά και στις περιοχές Kherson και Zaporozhye.
«Οι θέσεις μας είναι σαφώς καθορισμένες και γνωστές, και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε.
Ζήτησε «περισσότερη υποστήριξη για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. περισσότερη υποστήριξη για τις πληροφορίες, περισσότερη υποστήριξη για τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων».

Οι Ουκρανοί ζητούν περισσότερες κυρώσεις

Ο σύμβουλος του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας Podolyak ζήτησε περισσότερες προμήθειες όπλων στο Κίεβο και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην απόφαση να διενεργήσουν δημοψηφίσματα για ένωση με τη Ρωσία.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να απαντήσει άμεσα και σκληρά στην απόπειρα προσάρτησης του ουκρανικού εδάφους αυξάνοντας τη βοήθεια με όπλα και επιβάλλοντας νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές θα θεωρήσουν τη συμμετοχή στα δημοψηφίσματα ως καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Υπουργός Εξωτερικών Ουκρανίας: Τα δημοψηφίσματα δεν θα αλλάξουν τη θέση της Ουκρανίας που θα συνεχίσει τον πόλεμο.

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Ποινές φυλάκισης σε όσους ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα

Η Ουκρανή αντιπρόεδρος απειλεί με φυλάκιση τους συμμετέχοντες στα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα
Όσοι συμμετέχουν σε δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία, που θα διεξαχθούν σύντομα σε περιοχές εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης της Ουκρανίας, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 5 έως 10 έτη ανάφερε η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης.
«Ορισμένοι νομικοί πιστεύουν ότι αυτές οι ενέργειες εμπίπτουν στο άρθρο 110, μέρος 1 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, «Παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη»,

Η ΕΕ καταδικάζει τα δημοψηφίσματα και απειλεί με νέες κυρώσεις

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τα παράνομα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται από τους φιλορώσους» διευκρινίζοντας ότι «βαίνουν ενάντια στις νόμιμες και δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές αρχές, παραβιάζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνιστούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, ανακοινώνοντας ότι «η Ρωσία, η πολιτική της ηγεσία και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα δημοψηφίσματα και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν.

Ursula von der Leyen: «Απαράδεκτη η ρωσική προσπάθεια αλλαγής των συνόρων της Ουκρανίας»

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάναυση κατοχή της ουκρανικής επικράτειας», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Η προσπάθεια αλλαγής των συνόρων της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και μια σαφής παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ και της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ καμία προσάρτηση

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ ως έδαφος της Ρωσίας εκείνες τις περιοχές της Ουκρανίας όπου ο Putin ανακοίνωσε ότι θέλει να διεξαγάγει δημοψηφίσματα για την προσάρτηση», ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,

ΝΑΤΟ: «Τα ρωσικά δημοψηφίσματα είναι φάρσα, καταδικάζουμε την κλιμάκωση»

«Τα δημοψηφίσματα φάρσας δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου του Putin ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Scholz (Γερμανία): Απαράδεκτο δημοψήφισμα φάρσα από τους Ρώσους

Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας για την προσάρτηση του Donbass στην Ουκρανία είναι απαράδεκτα, είναι φάρσα» ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...