Γερμανικός Τύπος: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εδώ και ένα χρόνο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Süddeutsche Zeitung δίνει το λόγο σε τρεις ειδικούς για τη δική τους αξιολόγηση της τρέχουσας στρατιωτικής κατάστασης και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία σε ορισμένους τομείς του μετώπου. Ο Γκούσταβ Γκρέσελ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο European Council on Foreign Relations (ECFR), θεωρεί πως αυτή είναι η ρωσική ανοιξιάτικη επίθεση. «Όμως ρωσικός στρατός δεν διαθέτει τις δομές για αυτό. Αντιμετωπίζει μια σταθερή αύξηση της επιθετικής δραστηριότητας. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθούν τα ρωσικά αποθέματα, την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού».

Μια “παγωμένη” διένεξη;

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπούντεσβερ στο Μόναχο Κάρλο Μασάλα συμφωνεί. «Αυτό που φανταζόμασταν ως επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό που συμβαίνει είναι μικρότερες, ταυτόχρονες επιθέσεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου.» Ενώ από την πλευρά της η Κλάουντια Μαγιόρ από το Ινστιτούτο Επιστήμη και Πολιτική συμπληρώνει πως δεν πιστεύει πως θα ακολουθήσει μια σφοδρή επίθεση. «Όπως φαίνεται, οι Ρώσοι έχουν ελάχιστες δυνατότητες να αυξήσουν την κλίμακα των επιθέσεων και την ένταση», αναφέρει στη SZ. Παρ ’όλα αυτά οι αναλυτές δεν πιστεύουν πως η ουκρανικές δυνάμεις μπορούν σύντομα να περάσουν στην αντεπίθεση. «Για την Ουκρανία αυτήν τη στιγμή θα ήταν πιο συμφέρουσα η συνέχιση του αμυντικού πολέμου. Για αυτόν, οι Ρώσοι πληρώνουν ένα φρικτό τίμημα σε αίμα, πολύ υψηλότερο από την Ουκρανία. Αλλά όταν τα ρωσικά αποθέματα εξαντληθούν, ο ρωσικός στρατός θα έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες να απαντήσει σε μια επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων», εκτιμά ο Γκρέσελ.

Πού όμως θα μπορούσε να συμβεί αυτή η αντεπίθεση; Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν πως θα πρέπει να γίνει στη Ζαπορίζια. «Η Ουκρανία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περιφέρεια Ζαπορίζια για να χωρίσει το νότιο από το ανατολικό μέτωπο. Εάν το καταφέρει αυτό, θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου», υποστηρίζει ο Κάρλο Μασάλα. Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με την Μαγιόρ είναι ένα τακτικό αδιέξοδο, με το μέτωπο να παραμένει όπως έχει. «Στη χειρότερη περίπτωση θα είναι μια ´παγωμένη´ σύγκρουση όπως η Υπερδνειστερία, η Βόρεια και Νότια Κορέα ή οι παραμεθόριες περιοχές της Γεωργίας». Εδώ ο Γκρέσελ διαφωνεί. «Η ρωσική οικονομία είναι προσανατολισμένη προς μια πολεμική οικονομία και ο Πούτιν ποντάρει στην κόπωση της Δύσης. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εντελώς μη ρεαλιστικό, εάν η Δύση δεν έχει τη βούληση να υποστηρίξει επαρκώς την Ουκρανία όσον αφορά στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών».

Το να βρεθούν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μοιάζει απίθανο. «Οι ρωσικές προϋποθέσεις είναι σαφείς. Η Ρωσία λέει ότι θα κάτσει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν αναγνωριστεί η εδαφική ακεραιότητα των τεσσάρων περιφερειών μαζί με την Κριμαία. Αν η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τμήματα της επικράτειάς της, δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο οι Ρώσοι θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»,σχολιάζει ο Μασάλα συμπληρώνοντας ότι το σενάριο της πυρηνικής απειλής φαντάζει πολύ μακρινό. «Αυτό θα συνέβαινε μόνο με μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση του ρωσικού στρατού και τον εσωτερικό κίνδυνο που θα συνεπαγόταν μια τέτοια κατάρρευση για τον Πούτιν», εκτιμά ο Γκρέσελ στη SZ.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...