Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ: Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για Φινλανδία-Σουηδία

Oι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτές είναι αποδεκτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, καθώς τον επισκέφτηκε στη θερινή κατοικία του στο Νααντάλι της Φινλανδίας.

H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα τόνισε ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ δεκαημέρου ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία βασίζονται σε δίκαιους και νόμιμους λόγους.

«Και οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη Συμμαχία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στον Μάιο στη βελγική εφημερίδα «La Libre» ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε υποστηρίξει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» προσέθεσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...