«Βόμβες» WSJ: Ο Ζελένσκι «έστησε» ρωσικές επιθέσεις για να σύρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο

Εξαιρετικά αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της κορυφαίας εφημερίδας των ΗΠΑ, αναφορικά με την δράση Ζελένσκι και τις αντιδράσεις δυτικών αξιωματούχων.

Το αφιέρωμα είναι εκτενές και αναφέρεται στα κρούσματα διαφθοράς εντός της Ουκρανίας, στον αυταρχισμό που παρατηρείται από το καθεστώς του Κιέβου, αλλά και τις εσωτερικές συγκρούσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η εφημερίδα όμως αποκαλύπτει μερικά άγνωστα γεγονότα που προκαλούν προβληματισμό. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το στυλ του κ. Ζελένσκι έχει εκνευρίσει κατά καιρούς τους δυτικούς υποστηρικτές του. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέπληξε τον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Ιούνιο, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος πίεζε για πρόσθετη βοήθεια, σύμφωνα με αρκετούς αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσθεσαν πάντως ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε μακροχρόνια ζημιά στη σχέση τους. Ο εκπρόσωπος του κ. Ζελένσκι δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Στη Γερμανία, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει μια αίσθηση μεταξύ ορισμένων κυβερνήσεων της Δυτικής Ευρώπης ότι ο κ. Ζελένσκι προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον πόλεμο, όχι μόνο αναζητώντας επιθετικά οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος, αλλά και επίσης με τους ισχυρισμούς του ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει πυραύλους προς ή πάνω από το έδαφος Νατοϊκών χωρών. «Δεν κατηγορώ τον Ζελένσκι», είπε ένας από τους αξιωματούχους. «Στη θέση του, θα κάναμε το ίδιο».

Στις ΗΠΑ, τα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία είχαν λάβει ευρεία δικομματική υποστήριξη, αλλά τα μελλοντικά πακέτα πρέπει να περάσουν τόσο από τη Γερουσία, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, όσο και από τη Βουλή, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τώρα μια μικρή πλειοψηφία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στη δαπάνη δολαρίων των φορολογουμένων στην Ουκρανία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τη διαφθορά και υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα στο εσωτερικό. Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζονται να αναπτύξουν ελεγκτές και ερευνητές στην εμπόλεμη ζώνη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρήσει καμία σημαντική απάτη ή παρανομία.

Είναι όντως ένα άρθρο που μπορεί να θεωρηθεί και ως πίεση τόσο στον Ουκρανό πρόεδρο όσο και στην κυβέρνηση Μπάιντεν…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....