«Βόμβα» Reuters: Η Ρωσία εισάγει μέσω Τουρκίας δυτική τεχνολογία για οπλικά συστήματα

Δυτικά μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για τα οπλικά της συστήματα, συνεχίζει να εισάγει η Μόσχα μέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω του Χονγκ Κονγκ και της Εσθονίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, αποκαλύπτουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το βρετανικό Ινστιτούτο RUSI (Royal United Services Institute).

Στην από κοινού έρευνα τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη, οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες περιγράφουν αναλυτικά τη διεθνή αλυσίδα των προμηθειών, μέσω της οποίας η Ρωσία συνεχίζει να αγοράζει δυτικά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Στην έρευνα τους αποκαλύπτουν σειρά ελάχιστα γνωστών εισαγωγέων, μέσω των οποίων παρτίδες ημιαγωγών και άλλης τεχνολογίας φθάνουν στην Ρωσία μέσω Τουρκίας, Χονγκ –Κονγκ, Εσθονίας και άλλων εμπορικών κόμβων.

Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι και η Azu International η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, με συνιδρυτή τον Τούρκο επιχειρηματία Γκοκτούρκ Αγκβάζ, όταν οι δυτικές χώρες είχαν ήδη επιβάλλει σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άρχισε μετά από μία εβδομάδα να προμηθεύει τη Μόσχα με ηλεκτρονικά είδη. Μέσα σε διάστημα επτά μηνών η εν λόγω εταιρεία εξήγαγε στην Ρωσία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ αμερικανικών εταιρειών, σύμφωνα με παραστατικά ρωσικού τελωνείου.

Η εταιρεία Smart Impes GmbH ασχολείται με το χονδρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική εταιρεία προμήθευε με δυτικά προϊόντα πελάτη της στην Μόσχα, η οποία μέχρι πρόσφατα εισήγαγε εμπορεύματα μέσω της Azu International που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, ο Αγκβάζ δήλωσε στο Reuters από το γραφείο του κοντά στην Κολωνία τον Οκτώβριο ότι η Smart Impex είχε σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών της ΕΕ, αλλά προμήθευε προϊόντα στην Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε στη Ρωσία και πουλάμε μόνο στην Τουρκία», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται για «εμπορικό μυστικό», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν ξανά μαζί του λίγο πριν από τη δημοσίευση και ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ότι η Smart Impex «συμμορφώνεται με όλους τους εξαγωγικούς περιορισμούς» και «δεν καταστρατηγεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άλλη εταιρεία, την Azu International. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αγκβάζ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου.

«Η Azu International είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κανάλια εφοδιασμού προς τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά παρά τους δυτικούς εξαγωγικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις παραγωγών», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών των πρωτοφανών κυρώσεων – από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου – εισήλθαν στη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 2,6 δισ. δολαρίων, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των ρωσικών τελωνείων. Παράλληλα εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 777 εκατ. δολαρίων παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες, των οποίων τα μικροτσίπ βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Η έρευνα κατονομάζει τις αμερικανικές Intel Corp, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, καθώς και τον γερμανικό όμιλο Infineon AG.

ΠΗΓΗcnn.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...