Βόμβα από τον επικεφαλής της Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην μετάλλαξη Όμικρον

Σε μια δήλωση – βόμβα προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευάσουν νέα εμβόλια.

Όπως είπε μιλώντας στους Financial Times, ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδας, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πιθανό να χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει κόσμος, νομίζω, όπου (η αποτελεσματικότητα) θα είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε ο Bancel και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει … λένε “αυτό δεν θα είναι καλό”».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται καθώς ειδικοί στη δημόσια υγεία και πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Χθες, Δευτέρα, ο Scott Gottlieb, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC: «Υπάρχει ένας εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης σχετικά με τα εμβόλια ότι [με] τουλάχιστον τρεις δόσεις… ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του ανέφερε πως η Όμικρον είναι «αιτία ανησυχίας, όχι αιτία πανικού», προσθέτοντας ότι οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης «πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας από σοβαρή νόσηση».

Ωστόσο, ο Bancel της Moderna υπογραμμίζει ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην μετάλλαξη Όμικρον αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid. Όπως είπε οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο μεγάλη παραλλαγή του ιού δεν θα εμφανιζόταν για τον επόμενο χρόνο ή για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι δηλώσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna έφεραν αναταραχές στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον δείκτης Nikkei 225 να καταγράφει απώλειες έως και 1,1%. Την ίδια ώρα οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στα ομόλογα, ωθώντας την απόδοση των 10ετή αμερικανικών ομολόγων προς τα κάτω κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το Brent, καταγράφει πτώση σχεδόν 2% στα 72,04 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...