Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για τα ποσοστά του Ερντογάν

Δημοσκόπηση της εταιρείας ALF δείχνει ότι το ποσοστό ψήφου της Λαϊκής Συμμαχίας (κυβερνητική) παρέμεινε στο 37,1%, ενώ η Εθνική Συμμαχία (6 κόμματα αντιπολίτευσης) πλησιάζει το 50% (47%) ή και το ξεπερνάει, αν προστεθεί και η καταλυτική κουρδική ψήφος.

Στην ερώτηση «Αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», η διαφορά μεταξύ AKP και CHP μειώθηκε στις 4,9 μονάδες.

Τα ποσοστά ψήφου των κομμάτων έχουν ως εξής:

AKP: 31,0%

CHP: 26,1%

IYI: 15,8%

HDP: 8,6%

MHP: 6,1%

Μελλοντικό Κόμμα: 2,7%

Κόμμα DEVA: 2,4%

Τουρκική αντιπολίτευση: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος

Κατά την 11η συνεδρίαση της εξάδας που πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του Καλού Κόμματος IYI, οι έξι ηγέτες εξέδωσαν κοινή γραπτή δήλωση, όπου αναφέρεται ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, για 3η φορά στις προεδρικές και βουλευτικές Εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, εκτός εάν το κοινοβούλιο λάβει την απόφαση για εκλογές, αλλά απαιτείται η συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη.

Πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος πρόεδρος από την αντιπολίτευση;

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η διαδικασία καθορισμού του υποψηφίου προέδρου που θα επιλεγεί από την Εθνική Συμμαχία, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η διαδικασία.

Οι έξι ηγέτες δεν θα στηριχτούν πάντως στην ψηφοφορία για να καθορίσουν έναν προεδρικό υποψήφιο. Τα πρώτα κόμματα θα διαβουλευτούν μεταξύ και στη συνέχεια όλοι οι ηγέτες θα διαπραγματευτούν. Εάν συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο, η συμμαχία θα ανακοινώσει τον υποψήφιο της στην επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Φεβρουαρίου. Εάν δεν καταλήξουν σε συναίνεση, οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν μια άλλη συνάντηση και θα καθορίσουν τον υποψήφιο.

Η επόμενη συνάντηση των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Η συμμαχία οριστικοποίησε επίσης τον οδικό χάρτη για ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην υποψηφιότητα Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πάντως κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας υποψηφιότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Χαμζά Νταγ, αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση, άρχισε να φοβάται.

«Μέχρι σήμερα δεν είχατε ανοίξει θέμα για την υποψηφιότητα του προέδρου μας. Λέγατε ‘θα νικήσουμε τον Ερντογάν’. Καθώς πλησίαζαν οι εκλογές και η ήττα, αρχίσατε να φοβάστε. Προσπαθείτε να κρύψετε την αδυναμία σας να προτείνετε έναν υποψήφιο.

Το σύνταγμα είναι εκεί, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν εμπόδια στην υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο φόβος δεν ωφελεί. Ελάτε με τον πιο δυνατό σας υποψήφιο. Θα κερδίσουμε ξανά».

Κριτική και από τον φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση τύπο

Η εφημερίδα Σοζτζού αναφέρει ότι εκατομμύρια ψηφοφόροι που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εξακομματική συμμαχία θέλουν να καθοριστεί και να ανακοινωθεί ο προεδρικός υποψήφιος το συντομότερο δυνατό.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η συμμαχία συζήτησε πιθανά ονόματα για πρώτη φορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...