Απειλεί με θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν

Ενώ η οικονομία της Τουρκίας κινδυνεύει με κατάρρευση και οι ουρές των πεινασμένων αυξάνονται και πληθύνονται, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις και τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα. Προκλήσεις που, όπως περιγράφονται στο paron.gr, φθάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και απειλές για απόβαση σε κάποιο από τα νησιά.

Εσχάτως φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει και το όπλο του Μεταναστευτικού, ανοίγο­ντας τις πύλες εξόδου και διευκολύνοντας τα ταξίδια των λαθροδιακινητών να μεταφέρουν σε ελληνικό έδαφος χιλιάδες πρόσφυγες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα διαδοχικά ναυάγια των τελευταίων ημερών. Όντας σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία και ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική, ο Τ. Ερντογάν επιχειρεί να κάνει εξαγωγή της κρίσης προς την πλευρά μας και σε βάρος της χώρας μας.

Η κλιμάκωση αυτή των ενεργειών από την Άγκυρα έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις της κυβέρνησης, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είναι σε ανοιχτή γραμμή με ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά όχι μόνο. Η ανησυχία είναι διάχυτη, Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό έχουν τεθεί σε πλήρη εγρήγορση, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), έτοιμοι όλοι για κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα προειδοποιεί (και διαμηνύει) προς την απέναντι πλευρά ότι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η απάντηση θα είναι άμεση και σκληρή. «Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, δεν υποκύπτουμε σε απειλές», τόνισε ο Ν. Δένδιας μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Διπλωμάτες στην Αθήνα σημειώνουν ότι μπορεί οι διεθνείς συνθήκες να μην είναι ευνοϊκές για την Τουρκία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Τ. Ερντογάν να επιδιώξει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Όχι μόνο για να πιέσει την Ελλάδα αλλά και για να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό από τα ζοφερά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιχειρεί να αναδείξει διεθνώς το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας ευθέως θέμα αποστρατιωτικοποίησης. Έστειλε και σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου έβαλε δημόσια ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των νησιών. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς απειλές ακόμη και για απόβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από την Τουρκία φτάνει κανείς… κολυμπώντας στο Καστελλόριζο!

Παράλληλα η Τουρκία, φτάνοντας στο άλλο άκρο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις αγορές πολεμικών εξοπλισμών (φρεγάτες, αεροσκάφη κ.ά.) αυξάνει την ένταση και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Παράγοντες του Πενταγώνου αποδίδουν ανυπόστατες τις αιτιάσεις αυτές της Άγκυρας και τις αποδίδουν στην ανησυχία που επικρατεί στη γειτονική χώρα για τη σημαντική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις διεθνείς επαφές του και τις επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνει σταθερά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική που ακολουθεί. Οι ξένοι συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της χώρας μας, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτιμούν ως πολύ θετική για την Ελλάδα τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ). Κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου και να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Τ. Ερντογάν δεν δείχνει ωστόσο να πτοείται ή να κάμπτεται από τις διεθνείς πιέσεις. Για τον λόγο αυτό και στην κυβέρνηση βρίσκονται συνεχώς σε… κατάσταση συναγερμού έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση, μια νέα απειλή από την απέναντι πλευρά. Άλλωστε, όπως σημείωσε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, «από την Τουρκία όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς, δεν πρέπει να εφησυχάζει». Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι όσο και παγιδευμένος κι αν είναι ο Τ. Ερντογάν «δεν θα τολμήσει ένα θερμό επεισόδιο», διότι γνωρίζει ότι η απάντηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι άμεση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....