Απειλή για τον Ερντογάν το HDP – Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος

«Από τη Δευτέρα είναι πια βέβαιο, ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει τη προσφυγή απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμμματος HDP», γράφει η taz σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση του HDP». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Το επιτυχημένο κόμμα συνιστά απειλή για τον Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η πολύμηνη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Η εισαγγελία δεν ζητά μόνο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών αλλά και να απαγορευθεί σε 500 ηγετικά κομματικά στελέχη η ενασχόληση με τη πολιτική για τουλάχιστον μια πενταετία. Στόχος να αποφευχθεί η πολιτική τους δραστηριότητα μέσω ίδρυσης νέου κόμματος.

Τόσο η δίκη κατά του δημοφιλούς πρώην ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατάφερε διασφαλίζοντας ποσοστό 15% στις εκλογές του 2015 να υπερπηδήσει το όριο του 10% για την είσοδο στο κοινοβούλιο, όσο και η εξέταση ενδεχόμενης απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος στοχεύει στον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική ζωή στη Τουρκία. Η κύρια αιτιολογία της τουρκικής δικαιοσύνης είναι ότι το HDP είναι συνεργός της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Στη πραγματικότητα όμως ο λόγος πίσω από τις δικαστικές διαδικασίες είναι ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί μήπως στις επόμενες εκλογές του 2023 δεν καταφέρει να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό τη προϋπόθεση ότι η αντιπολίτευση καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Ας σημειωθεί ότι ήδη το 2015 ο πρόεδρος Ερντογάν απώλεσε την πλειοψηφία στη Βουλή λόγω της εισόδου του HDP στο κοινοβούλιο».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...