Απειλές από την Τουρκία μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στην Κύπρο

Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με αφορμή τον εντοπισμό του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική Total Energies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δύο εταιρείες. Το κοίτασμα ονομάστηκε «Cronos» και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Μιλώντας σε εκδήλωση προς οικογένειες μαρτύρων και βετεράνων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε πως στη χώρα μας «συγκεκριμένα άτομα» προβαίνουν νυχθημερόν σε δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες και τόνισε, στον απόηχο του εντοπισμού του κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πως η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός.

«Προκειμένου να διαταράξουν τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, των δύο συμμάχων, με ενέργειες και ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις, ορισμένοι στην Ελλάδα, δυστυχώς, σπέρνουν διχόνοια και κακία μέρα-νύχτα» ανέφερε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Παρ’ όλα αυτά, εμείς, ως Τουρκία, λέμε πάντα “ελάτε να μιλήσουμε, να συναντηθούμε” στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Λέμε “ελάτε να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με διάλογο”. Αλλά, δυστυχώς, για αυτό το θέμα η Ελλάδα ούτε έρχεται να μιλήσει, ούτε κάθεται στο τραπέζι, ούτε ακούει, ούτε σταματά να λέει ψέματα. Κάθε λεπτό και ένα ψέμα. Κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα» συνέχισε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Έχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε. Τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης όμως τα έχουν πλέον δει ξεκάθαρα κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, ορισμένοι απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποια στελέχη των μέσων ενημέρωσης και Έλληνες με κοινή λογική. Όλοι αυτοί βλέπουν ότι αυτά που γίνονται είναι λάθος. Και καθορίζουν τη στάση τους απέναντι σε αυτούς που τα κάνουν. Φίλοι, εμείς λέμε το εξής με λίγα λόγια: Έχουμε δίκιο. Είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε οποιοδήποτε τραπέζι και να μιλήσουμε. Από την άλλη, όμως, είμαστε αποφασισμένοι και με ισχυρή βούληση να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας, των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων της, ούτε τα δικαιώματα των Κύπριων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δόξα τω Θεώ, είμαστε ικανοί και γι’ αυτό» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Νέοι ισχυρισμοί της Άγκυρας για δήθεν παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά

Στον απόηχο των δηλώσεων Ακάρ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διαρρέουν ότι τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε «άσκηση του ΝΑΤΟ» παρενοχλήθηκαν από ελληνικά F-16.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αnadolu, το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη, με τις πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να υποστηρίζουν ότι «μόλις τα ελληνικά αεροσκάφη λόκαραν στα ραντάρ τους τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τότε η τουρκική πλευρά απάντησε με πλήρη δύναμη».

Στο δημοσίευμα του Anadolu αναφέρεται, επίσης, ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχοποιεί αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και υποστηρίζουν πως επρόκειτο για προσχεδιασμένη κίνηση από την Ελλάδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...