Αναστάτωση στις ΗΠΑ από την σοκαριστική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών

Η Κίνα θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα θα διατηρήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, σε διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, έστω και αν περιορίσει τη δημόσια υποστήριξή της» αναφέρεται στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Κίνα – Ρωσία μας απειλούν

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις απειλές που προέρχονται από την Κίνα και τη Ρωσία.
Εκτιμάται ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά και άλλα πλεονεκτήματά της για να εκφοβίζει τους αντιπάλους της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι μπορεί να αυξηθούν οι διελεύσεις από τον Πορθμό της Ταϊβάν ή οι υπερπτήσεις πυραύλων πάνω από το νησί.
«Είναι ίσως περιττό να πούμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ σε οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει προτεραιότητά μας» είπε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines, η κυριότερη σύμβουλος του προέδρου Joe Biden.
Προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να μετατρέψει την Κίνα σε μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας «πείθεται ολοένα και περισσότερο ότι μπορεί να το κάνει εις βάρος της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ», είπε η Haines στην εναρκτήρια δήλωσή της.

Κρίσιμη περίοδος

«Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα καθώς ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία εντείνεται, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο κόσμος και αν θα μπορέσει να ελεγχθεί και να αντιστραφεί η άνοδος του απολυταρχισμού», πρόσθεσε.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ρωσία πιθανότατα δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά ο πόλεμος της Ουκρανίας εγκυμονεί «μεγάλο κίνδυνο» να συμβεί αυτό και υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία να βλάψουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στο εσωτερικό της χώρας του, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας κλιμάκωσης.
Η Heines περιέγραψε έναν «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία και είπε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν προβλέπουν ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακάμψει φέτος σε σημείο ώστε να επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Βαθαίνει η σχέση

Ενδιαφέρον έχει ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο γερουσιαστής Angus King, που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, ζήτησε την άποψη της Haines για τους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.
«Πρόκειται για έναν προσωρινό γάμο ή είναι μια μακροχρόνια σχέση αγάπης;» τη ρώτησε.
«Συνεχίζει να βαθαίνει», απάντησε η Haines, προσθέτοντας ότι θα δίσταζε να χαρακτηρίσει τους δεσμούς Πεκίνου-Μόσχας ως «ερωτική σχέση».
«Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που θα βλέπαμε για το πού θα πήγαιναν σε αυτή τη συνεργασία. Δεν τους βλέπουμε να γίνονται σύμμαχοι όπως είμαστε με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε να αυξάνεται (συνεργασία) σε κάθε τομέα» σημείωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...