Αλλαγή της νομοθεσίας περί πανδημίας στη Γερμανία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και ο δείκτης θετικότητας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε 50.196 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή ο μέσος αριθμός κρουσμάτων εντός των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε στο 249,1. Την Πέμπτη πριν μια εβδομάδα ο δείκτης αυτός κυμαίνονταν στο 154,4.

Λογική των στοχευμένων μέτρων

Παρ’ ότι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα κρούσματα κορωνοϊού, στις 25 Νοεμβρίου θα τερματιστεί η «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» που ισχύει από το Μάρτιο. Η κήρυξη αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επέτρεψε μεταξύ άλλων την επιβολή ενός γενικού lockdown, το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων. Τα κόμματα που σκοπεύουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, Σολιαλδημοκράτες, Πράσινοι και προπαντός οι Φιλελευθέροι, εκτιμούν πως από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού, δεν μπορεί πλέον να τεκμηριωθεί νομικά ο περιορισμός θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Συνεπώς, τα δικαστήρια εύκολα θα απέρριπταν την επιβολή περιορισμών που θα αφορούν ανεξαρτήτως όλους. Για το λόγο κατέθεσαν σχέδιο με τροποποιήσεις του νόμου περί επιδημιών, το οποίο συζητήθηκε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση στη βουλή.

Η λογική που διέπει το νομοσχέδιο, είναι – τα μέτρα να περιορίζουν στοχευμένα τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων. Για παράδειγμα, κρατίδια κα δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν τον κανονισμό 2G, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, για την πρόσβαση σε χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια. Σε ό,τι αφορά τους τόπους εργασίας, θα ισχύει ο κανονισμός 3G, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από κορωνοϊό, είτε αρνητικό τεστ σε καθημερινή βάση. Σε ιδρύματα όπως γηροκομεία θα πρέπει και το προσωπικό που είναι εμβολιασμένο ή έχει αναρρώσει από κορωνοϊό να υποβάλλεται σε μοριακό τεστ PCR. Τα τεστ θα είναι ξανά για όλους δωρεάν. Επίσης, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει. Σε ισχύ παραμένουν μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης ασφαλείας

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...