Αλλάζουν τα δεδομένα για τον μεγάλο σεισμό που θα έδινε το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης

Πάνω από 40.000 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Συρία και Τουρκία, με τις δύο χώρες να μετρούν τις πληγές τους.

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, λίγες ώρες μετά από την επιστροφή του από την Τουρκία, όπου βρέθηκε με την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.

Μιλώντας για όσα συγκλονιστικά αντιμετώπισε η ελληνική αποστολή, ανέφερε, «κρατάω την εναλλαγή συναισθημάτων των ανδρών της ΕΜΑΚ και της έκφρασης των προσώπων τους, στην διάρκεια των διασώσεων, ειδικά την πρώτη ημέρα, όταν βγήκε ζωντανό ένα κοριτσάκι και μετά απεβίωσε».

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους, ανέφερε πως ξεπερνούς τους 100.000.

«Το 1999 στην Τουρκία, είδα μια μπουλντόζα που διαμέλισε έναν εγκλωβισμένο που είναι ζωντανός κατω από τα συντρίμμια, Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των νεκρών, από την ώρα που θα μπουν οι μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα μπάζα. Ίσως τον μάθουμε μετά από χρόνια τον αριθμό των θυμάτων. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στα κρεβάτια τους, όπως ήταν στον σεισμό του Αιγίου το 1995», είπε.

Σεισμός 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Αναφορικά με τον μεγάλο σεισμό, που ανάμεναν οι επιστήμονες στην Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα δεδομένα αλλάζουν μετά τα 7,8 Ρίχτερ στην Αντιόχεια.

«Περιμέναμε σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2024, ωστόσο τώρα άλλαξαν τα δεδομένα. Θα δούμε κατά πόσο επηρεάστηκε το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και αν τελικά δώσει σεισμική δόνηση», είπε.

«Για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος πρέπει να περιμένουμε τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Μόνο αν γίνει αυτή η δόνηση θα μπορέσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση, ώστε να κάνουμε τους υπολογισμούς για την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε πως «αν δούμε ότι η Τουρκία έρχεται στην Ελλάδα τότε θα επηρεαστεί η χώρα μας, αν δεν πάει προς εμάς τότε, δεν θα την επηρεάσει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ