Έρχονται αυστηρά νέα μέτρα μαζί με τη μετάλλαξη Ο

Έρχονται νέα μέτρα στην Ελλάδα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και αυτά τα σενάρια για νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τα φέρνει η μετάλλαξη Ομικρον. Εκτιμάται ότι μετά τις γιορτές, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα σαρώσει τη χώρα και θα επικρατήσει. Μπορεί να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη, είναι όμως άκρως μεταδοτική και όπως φαίνεται δεν καλύπτεται πλήρως από τα εμβόλια, ακόμα και με την τρίτη δόση.

Μέλη της Επιτροπής των Ειδικών εξετάζουν ήδη τα νέα μέτρα που θα προτείνουν με την επικράτηση της παραλλαγής Ομικρον στην Ελλάδα, κάτι που θα αργήσει να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι για τις γιορτές πηγαίνουμε με όσα ξέρουμε σήμερα, χωρίς άλλα μέτρα.

Νέα μέτρα και «lockdown» έχουμε από σήμερα Δευτέρα 13/12 και για τους εμβολιασμένους 60ρηδες που δεν έκαναν την τρίτη δόση με μπλόκο σε εσωτερικούς χώρους με rapid στους υπόλοιπους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μετά τις γιορτές μια πρώτη γεύση δίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας για την πορεία της πανδημίας τα Χριστούγεννα και το νέο έτος… «Μέχρι τα Χριστούγεννα υπερισχύει σίγουρα η Δέλτα. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», απαντά ο καθηγητής.

Και συμπληρώνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε θάρρος από τη μείωση των κρουσμάτων τα Χριστούγεννα και είναι ανάγκη να για «τήρηση μέτρων και σοβαρότητα»… Όπως μάς αποκάλυψε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «έχουμε κάνει προσομοιώσεις που δείχνουν σενάρια ότι θα είναι πιο γρήγορη στη μολυσματικότητα. Επειδή θεωρούμε ότι θα συνεχίζουν να γίνονται τα τρίτα εμβόλια , θα πάει έτσι. Αν φοβηθούν να κάνουν όμως την τρίτη δόση ή κάτσουν να περιμένουν να την κάνουν αργότερα, θα είναι λάθος καθώς θα μείνουν αθωράκιστοι.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να γυρίσουμε από τη μια μέρα στην άλλη, τα πανεπιστήμια σε υβριδική λειτουργία. Στα σχολεία το να πάνε σε τηλεκπαίδευση αν κάνει έξαρση κρουσμάτων η Όμικρον, θα είναι απαραίτητο διότι τα παιδιά θα λειτουργήσουν ως Δούριοι Ίπποι», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τονίζει ότι κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει το μοναδικό αμυντικό όπλο κατά της νέας παραλλαγής.

«Να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Να μπορούμε να περάσουμε άμεσα την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν θα υπάρχει μια εβδομάδα να καθυστερήσουμε επειδή θα ξεφύγει. Να προετοιμαστούν τώρα που θα έχουμε την αποκλιμάκωση. Στην Όμικρον δεν τίθεται μάλλον θέμα περισσότερων ΜΕΘ αλλά να εφαρμόσουμε τρόπους μειώσεις της υπερμεταδοτικότητας. Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», καταλήγει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Οι εμβολιασμένοι 60αρηδες σε lockdown

Νέα μέτρα περιμένουν τους εμβολιασμένους 60ρηδες από σήμερα 13 Δεκεμβρίου και λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αν δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, τότε θα θεωρούνται σαν να είναι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα από σήμερα 13 Δεκεμβρίου και εφόσον έχου παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, το πιστοποιητικό τους παύει να ισχύει και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, με τους ίδιους περιορισμούς που θα ισχύουν από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...