Έντονες αντιδράσεις για το «παράθυρο» που ανοίγει ο Χατζηδάκης στην κατάργηση του πενθήμερου στην εστίαση

Με αιφνιδιαστική εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας ανοίγει παράθυρο για την κατάργηση της πενθήμερης και 40ωρης εργασίας στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Την περίοδο που οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες εργασίας και χαμηλή αμοιβή, η εγκύκλιος που εξέδωσε η γενική γραμματέα εργασίας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, έρχεται ουσιαστικά να τους «αποτελειώσει».

Με κοινή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Κατερίνα Νοτοπούλου, καλούν τον Κωστή Χατζηδάκη «να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού».

Όπως σημειώνουν «στο πλαίσιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική. Το υπουργείο Εργασίας με απαράδεκτη εγκύκλιό του καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του Επισιτισμού».

Στη δήλωσή τους η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η εγκύκλιος «ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς (επιπλέον) αμοιβή». Παράλληλα, τονίζουν πως «ο υπουργός Εργασίας οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

ΓΣΕΕ: «Απαράδεκτη παρέμβαση»

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ζητάει εξηγήσεις για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, κάνοντας λόγο για «παράνομη οδηγία και κατεύθυνση».

Όπως επισημαίνει πρόκειται για «απαράδεκτη παρέμβαση» που καταργεί το πενθήμερο στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).

Επιπλέον, τονίζει ότι ενώ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει «καθιέρωση πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας με 40 ώρες και δύο ημέρες ανάπαυσης, η Άννα Στρατινακη με εγκύκλιό της δίνει το πράσινο φως για «6 ημέρες αντί για 5 εργασία».

 Η Συνομοσπονδία ζητά να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...