Έκπληξη οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ελλάδα

Παρά τον «αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας το 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κάνει λόγο για 6,1% φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Πάντως εκτιμά ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6 και 1,2%, αντίστοιχα.

«Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι μετατροπής φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. Παρά τη βελτίωση, η εξωτερική θέση πέρυσι ήταν μετρίως πιο αδύναμη από εκείνη που συνάδει με τα θεμελιώδη και τις επιθυμητές πολιτικές. Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές, ειδικά από την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία», συμπληρώνει το ΔΝΤ.

Στην ανάλυσή του, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σθεναρά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19, με την παραγωγή να επιστρέφει στο προ-πανδημίας επίπεδο το 2021. «Η ισχυρή δημοσιονομική απάντηση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και οι πολιτικές προληπτικής εποπτείας και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν το κλειδί για την προώθηση της ανάκαμψης», σημειώνεται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...