Άκραίος διχασμός στις ΗΠΑ – Έρευνα σοκ ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Του Βασίλη Σκουρή

«Κάτι πολύ επικίνδυνο σαλεύει στην αμερικανική κοινωνία και οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ένα πολύ ανησυχητικό σήμα υποχώρησης της εμπιστοσύνης στην δημοκρατία σε ολόκληρο τον πλανήτη», εκτιμά το Κ-Report, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, 65 εκατ. Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι παράνομα πρόεδρος, από αυτά τα 65 εκατ., τα 21 εκατ. πιστεύουν ότι νομιμοποιείται η χρήση βίας για να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο –αποτελούν μια δεξαμενή δυνητικών νεοσύλλεκτων για μελλοντική εξέγερση. Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της WP, το 34% πιστεύουν ότι η βίαιη δράση κατά της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη μερικές φορές (είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και δύο 10ετίες), που αναλύεται σε 40% για τους Ρεπουμπλικάνους, 41% για τους ανεξάρτητους και 23% για τους Δημοκρατικούς», αναφέρει το Κ-Report.

Δέστε τι σημειώνει, μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών θεμάτων, στη –συνδρομητική- έκδοση της Πέμπτης:

«Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να ακυρωθούν οι εκλογές, να μην επικυρωθεί η εκλογή Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ. Και, δυστυχώς, πυκνώνουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι κάτι πολύ επικίνδυνο σαλεύει στην αμερικανική κοινωνία και στέλνουν ένα πολύ ανησυχητικό σήμα υποχώρησης της εμπιστοσύνης στην δημοκρατία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο βαθύς διχασμός: Το 57% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση των axios/Momentive Poll, πιθανολογούν ότι γεγονότα όπως η περσινή εισβολή στο Καπιτώλιο θα επαναληφθούν τα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς η πλειονότητα συμφωνεί ότι η αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε και το 53% προεξοφλεί ότι αυτός ο διχασμός θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

«Παράνομος» ο Μπάιντεν: Μόνο το 55% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε με νόμιμο τρόπο τις εκλογές το 2020, έναντι 58% πριν 12 μήνες. Δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Economist καταγράφουν συνεχή αύξηση των αρνητών της νομιμότητας της νίκης Μπάιντεν το πρώτο 9μηνο του 2021. Και το 78% των Ρεπουμπλικάνων σύμφωνα με έρευνα για το CNN πιστεύουν ότι η ανακήρυξη του Μπάιντεν είναι παράνομη, οι 6 στους 10 θεωρούν πραγματικό νικητή τον Τραμπ.

«Ναι» σε πραξικόπημα: Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, 65 εκατ. Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι παράνομα πρόεδρος, από αυτά τα 65 εκατ., τα 21 εκατ. πιστεύουν ότι νομιμοποιείται η χρήση βίας για να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο –αποτελούν μια δεξαμενή δυνητικών νεοσύλλεκτων για μελλοντική εξέγερση. Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της WP, το 34% πιστεύουν ότι η βίαιη δράση κατά της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη μερικές φορές (είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και δύο 10ετίες), που αναλύεται σε 40% για τους Ρεπουμπλικάνους, 41% για τους ανεξάρτητους και 23% για τους Δημοκρατικούς.

Mainstream ψηφοφόροι: Τα δημοσκοπικά ευρήματα προκαλούν σοκ και δέος. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα περισσότερο ανησυχητικό, που προκύπτει από την κοινωνική σύνθεση των συλληφθέντων για την εισβολή στο Καπιτώλιο: Περισσότεροι από τους μισούς συλληφθέντες είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, γιατροί, δικηγόροι, λογιστές και μόνο το 14% των συλληφθέντων είναι οργανωμένοι ακροδεξιοί. Συνεπώς, περίπου το 85% έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του mainstream ψηφοφόρου, δεν πρόκειται για κάποιους «περιθωριακούς» τύπους.

Ορόσημο ο Νοέμβριος: Και τώρα, τι; Ο Τραμπ κι οι οπαδοί του δεν περιμένουν να φθαρεί ο Μπάιντεν -κάτι σαν το ώριμο φρούτο. Ήδη στις πολιτείες με Ρεπουμπλικάνο Κυβερνήτη έχουν ληφθεί μέτρα ώστε όλες οι μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις και κυρίως οι επανακαταμετρήσεις να είναι υπό τον απόλυτο κομματικό τους έλεγχο. Και σύμφωνα με την προπαγάνδα του πρώην Προέδρου, ή θα νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις εκλογές του 2022 και του 2024 ή, σε αντίθετη περίπτωση. το προβάδισμα των Δημοκρατικών θα οφείλεται σε νοθεία. Οπότε, δικαιολογούνται απόπειρες «εφόδου στο Καπιτώλιο» και άλλες πραξικοπηματικές δράσεις για την «αποκατάσταση της νομιμότητας».

Για ποιόν κτυπά η καμπάνα; Στην επέτειο της εφόδου στο Καπιτώλιο ο ορίζοντας για την δημοκρατία στις ΗΠΑ είναι σκοτεινός. Εκ των πραγμάτων, αν αυτό ισχύει για την ισχυρότερη χώρα του κόσμου, ισχύει για την δημοκρατία στον κόσμο γενικότερα. Είναι ένα σάλπισμα υποχώρησης της Δημοκρατίας παντού στον κόσμο. Με αυτήν την έννοια, το στοίχημα του Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλο. Ιστορικά σημαντικό.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...