Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Το 20ετές σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα σε Ιράν και Βενεζουέλα

  Ένα 20ετές σχέδιο συνεργασίας υπέγραψαν το Σάββατο το Ιράν και η Βενεζουέλα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες, που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων που ακρωτηριάζουν τις εξαγωγές τους.

  Την τελετή της υπογραφής , που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση, παρακολούθησαν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχήμ Ραΐσι με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο στο παλάτι Saadabad στη βόρεια Τεχεράνη.

  Το σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου, των πετροχημικών, της άμυνας, της γεωργίας, του τουρισμού και του πολιτισμού και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και Κάρλος Φαρία.

  Μετατρέποντας τις κυρώσεις σε ευκαιρία

  «Η Βενεζουέλα έχει δείξει υποδειγματική αντίσταση ενάντια στις κυρώσεις και τις απειλές από εχθρούς και ιμπεριαλιστές», είπε ο Ιρανός Ραΐσι. «Το έγγραφο συνεργασίας των 20 ετών είναι μαρτυρία της βούλησης των δύο χωρών να αναπτύξουν δεσμούς».

  «Οι κυρώσεις και οι απειλές κατά του ιρανικού έθνους τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια ήταν πολλές, αλλά το ιρανικό έθνος έχει μετατρέψει αυτές τις κυρώσεις σε ευκαιρία για την πρόοδο της χώρας», είπε.

  Ο Μαδούρο, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη την Παρασκευή, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη και ηγείται υψηλόβαθμης πολιτικής και οικονομικής αντιπροσωπείας. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Τουρκία και την Αλγερία.

  Πετρελαϊκοί δεσμοί

  Ο Μαδούρο και ο Ραΐσι παρακολούθησαν αργότερα μια τελετή για την παράδοση στη Βενεζουέλα του δεύτερου από τα τέσσερα πετρελαιοφόρα μεγέθους Aframax, χωρητικότητας 800.000 βαρελιών το καθένα, τα οποία παρήγγειλαν από την εταιρεία SADRA του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

  Η SADRA τελεί υπό τις αμερικανικές κυρώσεις για περισσότερο από μια δεκαετία λόγω των δεσμών της με την ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

  Το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους από το 2020, ιδιαίτερα σε ενεργειακά έργα και ανταλλαγές πετρελαίου.

  Τον Μάιο, η κρατική εταιρεία National Iranian Oil Engineering and Construction Co υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή του μικρότερου διυλιστηρίου της Βενεζουέλας 146.000 βαρελιών την ημέρα.

  Αυτή η συμφωνία επισφραγίστηκε μετά από πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί, ο οποίος βρέθηκε στη Βενεζουέλα στις αρχές του περασμένου μήνα.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ