Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Το Κρεμλίνο απέρριψε το «ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων» του Ζελένσκι

  Ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Εντούτοις, ουδείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές -Κίεβο και Μόσχα- έχουν αποτυπώσει στον διεθνή διπλωματικό διάλογο (όσο αυτός υπάρχει) τις θέσεις τους και τις προϋποθέσεις που απαιτούν να πληρούνται ώστε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

  Χθες, πάντως, το Κρεμλίνο απέρριψε το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

  Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά».

  Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία ανακήρυξε τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τμήματα της επικράτειάς της τον περασμένο Σεπτέμβριο έπειτα από δημοψηφίσματα, τα οποία όμως καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και τις συμμαχικές της χώρες.

  Από την δική του πλευρά ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προωθεί το αποτελούμενο από 10 σημεία ειρηνευτικό σχέδιό του, το οποίο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο που μας πέρασε, συζητώντας το, μάλιστα, και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων, και καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να διεξαγάγουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη με βάση το κείμενο αυτό.

  Και η Κριμαία στο σχέδιο Ζελένσκι
  Οσο για το τι αναφέρεται σε αυτό το κείμενο; Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρωσία θα εγκατέλειπε τόσο τις τέσσερις περιοχές τις οποίες λέει ότι έχει προσαρτήσει όσο, όμως, και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία -σημειωτέον- κατέλαβε το 2014.

  Πάνω στην αλλαγή σελίδας του χρόνου, πάντως, το Κρεμλίνο επιμένει να υπενθυμίζει πως έχει πει κατʼ επανάληψη ότι είναι ανοικτό σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει εκ μέρους του Κιέβου προθυμία να διαπραγματευτεί.

  Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε, ακόμα, ότι η Ρωσία δεν διαβουλεύτηκε με τις χώρες του ΟΠΕΚ+ για την απόκρισή της στην επιβολή δυτικού πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να αποκρίνεται όπως κρίνει ότι χρειάζεται σε τέτοια «παράνομα μέτρα».

  Οπως είναι ήδη γνωστό, την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σχετικό διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες στις χώρες που τηρούν το πλαφόν. Ο Πεσκόφ είπε πως οι επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και την ομάδα ΟΠΕΚ+ των χωρών που ηγούνται της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, συνεχίζονται για άλλα θέματα.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗnewsbreak.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ