Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Τι ανακοινώνει ο Πούτιν στις 9 Μαΐου; Όλα τα σενάρια

  Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει μείνει για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου και ήδη υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι θα ανακοινώσει η Ρωσία.

  Μέχρι στιγμής δύο σενάρια φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα, η Ρωσία θα κηρύξει τον πόλεμο και επίσημα στην Ουκρανία (μέχρι σήμερα αναφέρεται ως «ειδική επιχείρηση») ή θα ανακοινώσει δημοψηφίσματα για την προσάρτηση του Ντονμπάς και μάλλον και της Χερσώνας.

  Βεβαίως δεν είναι διόλου απίθανο να συμβούν και τα δύο μαζί.

  Σύμφωνα με το CNN ο Πούτιν μπορεί να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Αυτό ανέφερε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επικαλούμενος στοιχεία πληροφοριών.

  Σύμφωνα με τον συνομιλητή, ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμβολική έννοια της Ημέρας της Νίκης για να ανακοινώσει είτε τα στρατιωτικά επιτεύγματα στην Ουκρανία, είτε την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ή και τα δύο.

  Οι πηγές του πρακτορείου θεωρούν πιο πιθανό το σενάριο επίσημης κήρυξης πολέμου.

  Τώρα οι ρωσικές αρχές επιμένουν ότι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, οι λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην πραγματικότητα απαγορεύονται. Σύμφωνα με το CNN, μια επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη και επίσης να επιτρέψει στις ρωσικές αρχές να καλέσουν σε κινητοποίηση, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία χρειάζεται πολύ τώρα.

  «Θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να μετακινηθεί από την ‘ειδική επιχείρησή’ του», είπε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας.

  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, o Γουάλας πρόσθεσε ότι «δεν θα με εξέπληττε, και δεν έχω πληροφόρηση επ’ αυτού, ότι πιθανότατα θα κηρύξει την Ημέρα της Νίκης «ότι πλέον είμαστε σε πόλεμο με τους Ναζί του κόσμου και χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μαζικά το ρωσικό λαό».

  Μία επίσημη κήρυξη πολέμου στις 9 Μαΐου θα ενεργοποιούσε ενδεχομένως τη δημόσια υποστήριξη για την επέμβαση. Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα επέτρεπε στον Πούτιν να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να επιστρατεύσει στρατεύσιμους, τους οποίους αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα εν μέσω αυξανόμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

  Άλλες επιλογές για τις 9 Μαΐου, σύμφωνα με το CNN, περιλαμβάνουν την προσάρτηση των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνιετσκ, την έναρξη επίθεσης στην Οδησσό στο νότο ή την κήρυξη πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.

  Παρεμπιπτόντως, η Washington Post έγραψε επίσης για την προσάρτηση σήμερα. Είπε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «δημοψηφίσματα» στα ουκρανικά εδάφη υπό τον έλεγχό της. Δεν θα γίνει όμως στις 9 Μαΐου, αλλά στα μέσα του μήνα.

  Μια παρόμοια υπόθεση έκανε νωρίτερα ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ντμίτρι Γκούντκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι την Ημέρα της Νίκης, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ανακοινώσει σχέδια για προσάρτηση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ.

  Η εκδοχή ότι η κινητοποίηση θα ανακοινωθεί την Ημέρα της Νίκης παρουσιάστηκε χθες, στις 2 Μαΐου, από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών – την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών. Ο επικεφαλής του τμήματος, Κιρίλ Μπουντάνοφ, είπε ότι «η Rosrezerv έχει αρχίσει να ελέγχει τι πραγματικά έχει σε απόθεμα και να υπολογίζει τι μπορεί να εκδώσει για εντολές κινητοποίησης. Αυτό είναι ένα απολύτως απαραίτητο βήμα πριν ξεκινήσει μια πραγματική κινητοποίηση».

  Την ίδια στιγμή, ο Μπουντάνοφ δεν πιστεύει στο ενδεχόμενο κατάληψης ολόκληρου του Ντονμπάς μέχρι την Ημέρα της Νίκης: «Αυτός είναι ο στόχος τους, αλλά δεν θα συμβεί, δεν έχουν χρόνο. Δεν έχουν χρόνο με κανέναν τρόπο».

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ