Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022

Χοντρό παρασκήνιο με το βλέμμα στο μέλλον: Οι Αμερικανοί συνάντησαν την Αχτσιόγλου πριν από τον Τσίπρα – Τι προβλέπουν για τις εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Από τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται για τον φιλοαμερικανισμό του. Οι...
More

  Latest Posts

  Σοβαρή νομική και διπλωματική ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η ΕΕ ενέκρινε το Turkeagean (pic)

  Σοβαρή νομική και διπλωματική ήττα υπέστη η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ, αναφορικά με το αίτημα της Άγκυρας για χρήση του όρου «Turkaegean»., καθώς έγινε αποδεκτή, ενώ οι ΗΠΑ την απέρριψαν.

  Μπροστά σε νέα κρίση η οποία μπορεί να έχει άμεσες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η έγκριση από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) συνιστά ουσιαστικά αποδοχή της χρήσης του σήματος από την Τουρκία σε μια σειρά από δραστηριότητες και τομείς.

  Αντιμέτωπη με πλήγμα στον νευραλγικό τομέα του Τουρισμού, με σαφείς διπλωματικές και πολιτικές προεκτάσεις βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του όρου Turkaegean από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή η αντίστοιχη αίτηση της Άγλκυρας στις ΗΠΑ απορρίφθηκε.

  Το θέμα, νομικά δεν έχει κλείσει, αλλά οι πιθανότητες ανακοπής, με νομικά μέσα από την ελληνική πλευρά είναι περιορισμένες, καθώς τέτοια ζητήματα πολεμώνται σε προηγούμενα στάδια με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

  Η απόφαση της ΕΕ

  turkaegean_euttm2
  turkaegean_euttm3
  turkaegean_euttm4

  Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

  Η έγκριση αυτή από μόνη της δεν δημιουργεί πολιτικό-διπλωματικό προηγούμενο, καθώς πρόκειται για έναν όρο προς εμπορική χρήση, χωρίς χωριστή γεωγραφική αναφορά, που δεν παραβιάζει -σ’υμφωνα με την ΕΕ- τα δικαιώματα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όμως δίνει ένα όπλο στην Τουρκία, καθώς επιτρέπει στην Άγκυρα με διαφημιστικές καμπάνιες να εδραιώσει την πεποίθηση του τουρκικού Αιγαίου, επενδύοντας έτσι στην αλλαγή αντίληψης για το γεωγραφικό status quo στην πειροχή.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ