Σάλος στο γερμανικό Τύπο: Στο στόχαστρο της ελληνικής κυβέρνησης ΜΚΟ αρωγής προσφύγων

Τη δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή της Greek Helsinki Monitor (GHM) και του Νορβηγού Τόμι Όλσεν, διευθυντή του Aegean Boat Report (ABR), από την ελληνική δικαιοσύνη σχολιάζει η Tageszeitung. «Και οι δύο ΜΚΟ βρίσκονται στο στόχαστρο της ελληνικής ακτοφυλακής, της ποινικής δικαιοσύνης αλλά και της κυβέρνησης στην Αθήνα υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης εδώ και αρκετό καιρό. Κατηγορούνται απροκάλυπτα για στενές σχέσεις με τη μισητή γείτονα της Ελλάδας, την Τουρκία και πως διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Στόχος τους υποτίθεται πως είναι η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω των ηπειρωτικών συνόρων και της ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια άκρως περιοριστική στρατηγική στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Σκοπός καθίσταται η μείωση κατά το δυνατόν περισσότερο των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών και κατά συνέπεια των νέων αιτούντων άσυλο».

Το γερμανικό μέσο αναφέρει ακόμη χαρακτηριστικά πως το 2021, έξι χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη σημειώθηκε μείωση των προσφυγικών ροών κατά 99%, απότοκο του γεγονότος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει κατά το δυνατόν «σφράγισμα» χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. «Ο συνοριακός φράχτης κατά μήκος του ποταμού Έβρου ενισχύθηκε και επεκτάθηκε, οι περιπολίες επεκτείνονται επίσης, ενώ χρησιμοποιείται υπερσύγχρονος εξοπλισμός για την αναζήτηση ατόμων που θέλουν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Ακόμη και ηχητικά κανόνια χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν τους νεοεισερχόμενους. Οι άνθρωποι εμποδίζονται να περάσουν τα σύνορα με μπαράζ θορύβου. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας απωθήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με μαζικές κατηγορίες από το GHM, την ABR και διεθνή μέσα ενημέρωσης», σημειώνει η taz.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις