Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Σφίγγει ο κλοιός για τα εμβόλια

  Μετά το «όλα στο φως», που αναφώνησαν οι ευρωβουλευτές για το σκάνδαλο Κατάρ-gate, είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο και στην υπόθεση της προμήθειας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων της επιτροπής για τον κορωνοϊό είναι πολύ πιθανό να μπει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία, ως πρόεδρος της Επιτροπής, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς.

  Σύμφωνα με το «Politico», οι ευρωβουλευτές φαίνονται έτοιμοι να ζητήσουν να εξεταστεί ο ρόλος που είχε η πρόεδρος της Κομισιόν στην προμήθεια των εμβολίων αλλά και στο κόστος των συμβάσεων που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Με στόχο την επίτευξη πλήρους διαφάνειας σε μια υπόθεση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν τον έλεγχο όλων των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις φαρμακευτικές, όμως το βασικό ενδιαφέρον φαίνεται να αφορά την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με τη Pfizer.

  Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της Επιτροπής για τον κορωνοϊό και Βελγίδας ευρωβουλευτού Κάθλιν βαν Μπρεμπτ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δαπάνησε πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», συνεπώς «το Ευρωκοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να αποκτήσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτές».

  Φυσικά, η ενδεχόμενη κλήση της προέδρου από την επιτροπή δεν είναι υποχρεωτικό πως θα οδηγήσει την Φον ντερ Λάιεν στην επιτροπή. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωβουλής η πρόσκληση θα σταλεί στην πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα ζητήσει από τη Φον ντερ Λάιεν να παραστεί σε ακρόαση.

  Η πρόσκληση, αν τελικά πραγματοποιηθεί, δεν έχει καμία δικαιοπρακτική ισχύ. Την ίδια άλλωστε τακτική είχε ακολουθήσει λίγους μήνες πριν και ο mr Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος είχε αρνηθεί να δώσει εξηγήσεις, στέλνοντας έναν αχυράνθρωπο να τον εκπροσωπήσει!

  Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο που διαδραμάτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ύποπτες διαπραγματεύσεις αγοράς εμβολίων κατά της πανδημίας αναζητεί από τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στο πλαίσιο έρευνας κατά του οικονομικού εγκλήματος στους κόλπους της Ε.Ε.

  Η Φον ντερ Λάιεν και ο Μπουρλά αλληλοσυγχαίρονται για την συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν για τα εμβόλια κατά της Covid-19
  Σημειώνεται ότι στο ύποπτο παζάρι των εμβολίων πρώτη έριξε φως η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», τον Απρίλιο του 2021, με αναφορές σε sms που αντάλλαξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά για την αγορά έως και 4,2 δισ. δόσεων εμβολίων. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η επίμαχη συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 35 δισ. ευρώ στην Ε.Ε., ενώ σε πολλά κράτη-μέλη καταγράφηκε αδικαιολόγητο πλεόνασμα δόσεων.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ