Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Μέτωπο Ρωσίας – Κίνας στην παγκόσμια τάξη της Δύσης – Στη Μόσχα ο Σι Τζινπίνγκ την άνοιξη του 2023

  Την πρόθεση τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία απέναντι στις δύσκολες διεθνείς προκλήσεις επανέλαβαν κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που είχαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 30/12 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping.
  Στην τοποθέτηση του ο Xi Jinping υποστήριξε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της δύσκολης διεθνούς κατάστασης» ενώ και ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν ήταν καλύτερες.

  Στενή σχέση

  Ο Xi Jinping αναφέρθηκε και στη στενή στρατηγική σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Putin, αναφέροντας πως έχουν μιλήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2022.
  «Φέτος συναντηθήκαμε δύο φορές ενώ μιλήσαμε αρκετές φορές στο τηλέφωνο.
  Διατηρήσαμε στενή στρατηγική επαφή» υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος.
  Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο Xi Jinping υπογράμμισε πως η Κίνα θα συνεχίσει να έχει μια αντικειμενική και ισορροπημένη στάση.

  Κοινό όραμα για την παγκόσμια τάξη

  Στην παρέμβαση του ο Putin υποστήριξε πως η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας – Κίνας προβάλλει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στο διεθνές περιβάλλον, ενώ τόνισε πως Ρωσία και Κίνα μοιράζονται το ίδιο όραμα για τους παγκόσμιους μετασχηματισμούς που είναι τώρα σε εξέλιξη.
  Όπως είπε, η συνεργασία των δύο κρατών συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης.
  «Ο διεθνής συντονισμός μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στους BRICS και στην G7 συνέβαλε στην οικοδόμηση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης βασισμένης στο διεθνές δίκαιο.
  Έχουμε παρόμοιες απόψεις για τους λόγους πίσω από τον εξελισσόμενο μετασχηματισμό του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου και του πώς αυτό διαμορφώνεται» είπε ο Putin υπογραμμίζοντας την άνευ προηγουμένου πίεση και τις προκλήσεις της Δύσης.
  Κατά τον Putin, Ρωσία και Κίνα υπερασπίζονται τις αρχές τους, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα συμφέροντα των κρατών τους και όλων εκείνων που υποστηρίζουν μια πραγματικά δημοκρατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων και το δικαίωμα των χωρών να καθορίζουν ελεύθερα τη μοίρα τους.

  Αντέξαμε σε όλα τα τεστ

  Όπως είπε ο Putin οι σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου έχουν περάσει όλα τα τεστ και τις δοκιμασίες και ενισχύονται, όσο αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.

  «Οι δεσμοί Ρωσίας – Κίνας έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους και αντιπροσωπεύουν ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων στον 21ο αιώνα» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος συνεχάρη τον Xi Jinping για την επανεκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ.
  «Υπό την ηγεσία σας και με το ΚΚΚ να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο, διασφαλίζεται η βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας.
  Η θέση της στην παγκόσμια σκηνή γίνεται πιο σταθερή» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

  Ρωσικό πετρέλαιο και αέριο
  Επιπλέον, ο Putin έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην αύξηση κατά 25% του τζίρου των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας – Κίνας κατά τη διάρκεια του 2022.
  Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως η παροχή ρωσικών ενεργειακών πόρων προς την Κίνας βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα.
  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει γίνει μια από τους μεγαλύτερους παρόχους πετρελαίου και αερίου στην Κίνα, αναφέροντας πως την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2022 μετέφερε 13,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, καθώς και ότι εκτόπισε τη Σαουδική Αραβία το Νοέμβριο, ως κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο.
  Πέρα από την ενεργειακή συνεργασία, ο Putin είπε πως στόχος του είναι να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ρωσικών και των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων.

  Επίσκεψη Jinping

  Επιπλέον, ο Putin προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί τη Ρωσία την ερχόμενη άνοιξη.
  «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρούμε την ευκαιρία να συναντηθούμε προσωπικά.
  Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη στη Μόσχα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης σας.
  Η επίσκεψη αυτή θα δείξει στον κόσμο τη στενή σχέση μεταξύ Ρωσίας – Κίνας σε βασικά ζητήματα και θα γίνει το κύριο πολιτικό γεγονός της χώρας στις διμερείς σχέσεις» υπογράμμισε ο Putin, στην τοποθέτηση του, η οποία διήρκεσε περίπου 8 λεπτά.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ