Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  «Κόλαφος» η Guardian κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στον χάρτη καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων (pic)

  Σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών καταγράφει η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian που επικαλείται σχετική μελέτη.

  Μάλιστα σε σχετικό γράφημα η χώρα μας εμφανίζεται με σκούρο κόκκινο χρώμα. Το σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υιοθετούν αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

  Συγκεκριμένα, πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem), κάτι που δεν καταγράφεται σε καμία από τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  Χάρτης με χώρες

  Η έρευνα δείχνει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πρόθυμες να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρησης και μεροληπτικά μέτρα, με πιο συνηθισμένη παραβίαση να αποτελούν οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.

  Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εισέλθει.

  Ο δείκτης φιλελεύθερης δημοκρατίας που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο V-Dem, αξιολογεί τον βαθμό δημοκρατίας και την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών σε μια συγκεκριμένη χώρα, με βαθμολογία από 0 έως 1. Μετρά επίσης την ποιότητα των εκλογών, τα δικαιώματα ψήφου, την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία και στο κράτος δικαίου. Αοτελούμενο από πολλούς δευτερεύοντες δείκτες, στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας μιας χώρας.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ