Ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν – Τι αποκαλύπτει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου τέθηκε από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ωστόσο, παρά το ….χτύπημα που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος, η συνάντηση αυτή από τις ΗΠΑ, εκτιμήθηκε ως εποικοδομητική και άμεση.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν «η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων» και ανέφερε πως «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε προς τον Τούρκο ομόλογό του: «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή. Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προς μία σωστή κατεύθυνση για τις σχέσεις των δύο κρατών.

«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», πρόσθεσε.

Επίσης, από την πλευρά του ο Μπάιντεν έθεσε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου στον Ερντογάν, κάτι το οποίο ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο ο Ερντογάν υπαναχώρησε, και είπε ότι συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή.

Σχετικά με το θέμα των F-16, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αρνητικός και πως του υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι μπορεί, δεδομένου ότι η πολιτική ατζέντα της Αμερικής περνάει από τα χέρια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία».

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

(Με πληροφορίες από Καθημερινή)

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ