Ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν – Τι αποκαλύπτει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου τέθηκε από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ωστόσο, παρά το ….χτύπημα που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος, η συνάντηση αυτή από τις ΗΠΑ, εκτιμήθηκε ως εποικοδομητική και άμεση.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν «η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων» και ανέφερε πως «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε προς τον Τούρκο ομόλογό του: «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή. Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προς μία σωστή κατεύθυνση για τις σχέσεις των δύο κρατών.

«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», πρόσθεσε.

Επίσης, από την πλευρά του ο Μπάιντεν έθεσε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου στον Ερντογάν, κάτι το οποίο ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο ο Ερντογάν υπαναχώρησε, και είπε ότι συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή.

Σχετικά με το θέμα των F-16, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αρνητικός και πως του υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι μπορεί, δεδομένου ότι η πολιτική ατζέντα της Αμερικής περνάει από τα χέρια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία».

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

(Με πληροφορίες από Καθημερινή)

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου