Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Η Washington Post αποκαλύπτει την εμπλοκή ΜΚΟ στον εξοπλισμό του ναζιστικού ουκρανικού καθεστώτος

  Δημοσιογράφοι της Washington Post καταγράφουν μαρτυρίες μεταφέρουν το κλίμα μέσα από τις αυτοκινητοπομπές με τη στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν στην Ουκρανία, ενώ αποκαλύπτεται η εμπλοκή των ΜΚΟ.

  «Όχι φωτογραφίες, όχι φωτογραφίες» φώναξε ο πολωνός συνοριοφύλακας, καθώς η πομπή με τα 17 φορτηγά αυτοκίνητα έφτανε νωρίς το πρωί στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, όχι πολύ μακριά από την ουκρανική στρατιωτική βάση την οποία βομβάρδισαν προ ημερών οι Ρώσοι κοντά στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας καθώς ο φόβος των καραδοκούντων Ρώσων μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο πλήγμα εναντίον τους.

  Η πομπή των φορτηγών είχε ξεκινήσει από τη Λιθουανία. Έφτασε στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω Πολωνίας, έπειτα από ολονύκτιο ταξίδι, μεταφέροντας οχήματα (τζιπ, ασθενοφόρα κ.ά.) και καύσιμα. Όσο για τους οδηγούς των φορτηγών αυτοκινήτων που μετέφεραν τις προμήθειες στους Ουκρανούς που αντιστέκονται, πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι ήταν εθελοντές.

  Αυτή είναι η μόνο μια από τις εικόνες που μεταφέρει ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Στιβ Χέντριξ, από τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, αναδεικνύοντας έτσι τον πολύ απτό τρόπο με τον οποίο οι γείτονες ενισχύουν τους Ουκρανούς ενάντια στη ρωσική επέμβαση.

  Η εμπλοκή των ΜΚΟ


  Ο αμερικανός δημοσιογράφος είχε βρεθεί προηγουμένως στη Λιθουανία, μια μικρή χώρα μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων από την οποία όμως έχουν σταλεί μόνο τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία δωρεές και προμήθειες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

  «Το Βίλνιους, η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Λιθουανίας, είναι πια γεμάτη με ουκρανικές σημαίες» γράφει ο απεσταλμένος της Washington Post.

  Η Jonas Ohman, επικεφαλής της λιθουανικής ΜΚΟ «Blue and Yellow», δηλώνει στην Washington Post πως μόνο η δική του ΜΚΟ στέλνει μια πομπή με προμήθειες και βοήθεια στην Ουκρανία κάθε τέσσερις ή πέντε ημέρες. Κι αυτό, χάρη σε δωρεές καθώς και με τη βοήθεια εθελοντών.

  Με το κινητό του τηλέφωνο ανά χείρας, ο Ohman κάνει παραγγελίες και προσπαθεί να κανονίσει τις αποστολές. Μια αποθήκη στα περίχωρα της Βαρσοβίας, και άλλη μία πίσω στο Βίλνιους, τις οποίες έχουν παραχωρήσει ιδιώτες, λειτουργούν ως σημεία παράδοσης και παραλαβής για τις αποστολές.

  Το περιεχόμενο των αποστολών


  Τι μεταφέρουν όμως τα φορτηγά που παίρνουν τον δρόμο για τα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας;

  Στρατιωτικές μπότες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μπουφάν (δωρεά μιας εταιρείας κυνηγετικών ειδών), ιατρικές προμήθειες, κράνη, γεννήτριες, εξοπλισμοί νυχτερινής όρασης, δορυφορικά τηλέφωνα και άλλα πολλά καταφθάνουν στη Λιθουανία και στην Πολωνία με προορισμό την Ουκρανία.

  Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε επικοινωνία με Λιθουανούς και Πολωνούς, ενημερώνοντάς τους για τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε στιγμή.

  Από την πλευρά τους, απλοί Λιθουανοί πολίτες, όπως για παράδειγμα ο 43χρονος Dainius Navikas, έχουν στείλει ακόμη και ΙΧ στην Ουκρανία, κυρίως τζιπ, για να τα χρησιμοποιήσουν εκεί όσοι μάχονται στήνοντας πάνω πυροβόλα κ.ά.

  «Δεν είχα άλλη επιλογή. Οι Ουκρανοί πολεμούν για εμάς» δηλώνει ο ίδιος. Εάν η Ουκρανία ηττηθεί, πολλοί Λιθουανοί θεωρούν ότι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας του Πούτιν θα μπορούσε να είναι η δική τους χώρα.

  Τα AWACS και οι ρωσικές προειδοποιήσεις

  Την ίδια στιγμή και μετά το φιάσκο της απόδοσης των πολωνικών MIG-29 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μέσω του ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Ρουμανία προωθούν την συγκέντρωση αμερικανικών και νατοϊκών αεροσκαφών AWACS ΜQ-9, και J-STARS τα οποία μπορούν να εντοπίζουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να μεταβιβάζονται οι πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος.

  Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τη Μόσχα για το αν θα επιφέρει ή όχι πλήγματα εναντίον των αμερικανικών και νατοϊκών AWACS.


  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως επιμένουν ακριβείς διπλωματικές πηγές, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ανοιχτά τον Ουκρανό ομόλογό του στη συνάντησή τους στην Αττάλεια ότι, αν το Κίεβο δεν πει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αποσύρουν τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τους, τότε η Μόσχα θα ισοπεδώσει την Ουκρανία, η οποία θα είναι υπόλογη πλέον για τη γενίκευση του πολέμου.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗpronews.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ