Η προειδοποίηση του Πούτιν μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Η Μόσχα δεν πιστεύει πως η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν, το θέμα αυτό παρακολουθείται από τη ρωσική πλευρά «πολύ προσεκτικά» και με ανησυχία, καθώς «υπάρχει λόγος για μια πολύ βαθιά ανάλυση των πιθανών συνεπειών».

«Θα παρακολουθούμε στενά τι θα συμβεί, καταγράφουμε προσεκτικά τις δηλώσεις. Υπήρξαν δηλώσεις από τη σουηδική πλευρά ότι η Σουηδία δεν πρόκειται να τοποθετήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα στο έδαφός της, ακόμη και υπό τους όρους της ένταξης στη συμμαχία», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ακύρωση της ρωσικής επίθεσης στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, ώστε να επιτρέψει την έξοδο των πολιτών και των στρατιωτών που κατέθεσαν τα όπλα τους.

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία είχε προχωρήσει το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να αυταπατώνται και να πιστεύουν ότι η Μόσχα απλώς θα ανεχτεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Θα είναι λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, ο Ριαμπκόφ υποτίμησε τη βεβαιότητα που έχουν Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλειά τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου