Η Πολιτική για να υπάρχει, πρέπει να είναι, πρώτα από όλα, ανθρώπινη

Αν βγήκε ένα συμπέρασμα από τη χθεσινή ημέρα, στο λαϊκό προσκύνημα, την εξόδιο ακολουθία, την πομπή που ακολούθησε ως τη Βουλή πρώτα και το Ά Νεκροταφείο μετά, αλλά και τον ενταφιασμό της Φώφης Γεννηματά, είναι αυτό ακριβώς που συνήθιζε να λέει η ίδια : «Η Πολιτική για να υπάρχει, πρέπει να είναι, πρώτα από όλα, ανθρώπινη».

Οι χιλιάδες άνθρωποι που έδωσαν χθες το ‘παρών’ στο ύστατο χαίρε στην Φώφη Γεννηματά, μιλούσαν όλοι πρωτίστως για τον άνθρωπο και δευτερευόντως για την πολιτικό. Την ξεχώριζαν για το ήθος, την αξιοπρέπεια, τη δύναμη, την μαχητικότητα και το χαμόγελό της, και κατόπιν για τη δυνατότητά της να ενώνει, ακόμα και με τον θάνατό της, πολιτικούς αντιπάλους και διαφωνούντες μεταξύ τους.

Ο κόσμος άρχισε να συρρέει στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών πριν ακόμα από τις οκτώ το πρωί. Πριν ακόμα φτάσει εκεί η σορός της Φώφης Γεννηματά και πάντως πολύ πριν αρχίσει το λαϊκό προσκύνημα. Με ένα λουλούδι στο χέρι, με ένα χαρτονόμισμα για το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή την «Κιβωτό του Κόσμου», με μία προσωπική ιστορία ο καθένας, ή και μόνο την εντύπωση που είχε για την εκλιπούσα, χιλιάδες άνθρωποι θέλησαν να της πουν το ‘στερνό αντίο’, προτού βρεθεί για πάντα στην αγκαλιά της αττικής γης.

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου έδωσε επίσης το ‘παρών’, με τον απαιτούμενο σεβασμό και τη συστολή που επέβαλε η στιγμή, κυρίως απέναντι στην οικογένεια της εκλιπούσας. Πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, στελέχη του κόμματός της και στενοί της συνεργάτες, τίμησαν με την παρουσία τους την Φώφη Γεννηματά, και η συντριβή για το αναπάντεχο και πρόωρο γεγονός ήταν εμφανής στα πρόσωπά τους.

Αυτό όμως που λύγισε στην κυριολεξία τις καρδιές όλων των Ελλήνων, ήταν ο πηγαίος αποχαιρετισμός των παιδιών της. «Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια. Όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια», είπε ο 17χρονος γιος της Γιώργος, «θα μας φυλάς με το χαμόγελο που μας σημάδεψε, από εκεί ψηλά, πάνω από τα σύννεφα». «Είσαι και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ (…) Θα μου λείψει το χάδι σου, η αγκαλιά σου, η φωνή σου, το χαμόγελό σου, η ενέργειά σου (…) Αντίο μαμά, σε αγαπάμε πολύ και πάντα», ακολούθησε η 15χρονη Κατερίνα.

Και τέλος, με σπασμένη φωνή, η πρωτότοκή της Αιμιλία, «ήξερες πάντα όσα ξέρει μόνο μία μάνα. Αγκαλιά, ασπίδα τρυφερή, σαν κι εσένα. Το χαμόγελο, το χάδι σου, το ‘φάμιλι’ που έλεγες όταν έμπαινες σπίτι, το ζεϊμπέκικο της ζωής, που χόρεψες καλύτερα από όλους, θα μας λείψουν πιο πολύ»…

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;