Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό. Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Όμικρον, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν, αναφέρθηκε επίσης στις προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. «Νομίζω ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» ότι η μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα» «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν το ξέρουμε αυτό», είπε η Σουαμινάθαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη, παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου