Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ειρηνευτικό σχέδιο Μπάιντεν σε Ρωσία και Ουκρανία – Όλα τα ενδεχόμενα

  Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρά σχεδόν ένα χρόνο και ενώ τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο στη Ρωσία και την Ουκρανία.

  Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, το σχέδιο φέρεται να έχει υποβληθεί στις δύο χώρες μέσω καναλιών της CIA. «Ο Μπάιντεν προτείνει στη Μόσχα να διατηρήσει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει το μέσο. Μάλιστα, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γράφει ότι έχει γίνει η ακόλουθη πρόταση:

  «Η προσφορά στο Κίεβο ήταν: ειρήνη για γη, η προσφορά στη Μόσχα: γη για ειρήνη. Η ”γη” λέγεται ότι ήταν περίπου το 20 % του εδάφους της Ουκρανίας. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Ντονμπάς. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν την πρόταση, αναφέρουν οι δύο Γερμανοί πολιτικοί που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Οι Ουκρανοί επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν το έδαφός τους, οι Ρώσοι επειδή υποθέτουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως».

  Η NZZ αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα πως σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Εξηγεί παράλληλα πως σε περίπτωση που αυτός ο υπολογισμός είναι σωστός, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο μόνος στη στην Ουάσιγκτον, που θέλει κάτι τέτοιο.

  Μελέτη για τον πόλεμο στις ΗΠΑ

  Μια νέα μελέτη από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η αποφυγή ενός μακροχρόνιου πολέμου είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες” από τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειάς της από την Ουκρανία».

  Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς να αξιολογήσει αν το Κίεβο και η Μόσχα ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν.

  Αντιδράσεις

  Σύμφωνα με το «Newsweek», ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας. «Η αναφορά ότι είχε προσφερθεί στη Ρωσία το ένα πέμπτο της Ουκρανίας «δεν ήταν ακριβής», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο αμερικανικό περιοδικό.

  Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτήρισε στο Newsweek το δημοσίευμα «ενδιαφέρον» αλλά ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει εικασίες».

  Σε κάθε περίπτωση, από τα μέσα Ιανουαρίου υπήρχαν πληροφορίες ότι το αφεντικό της CIA, Μπερνς, βρισκόταν στο Κίεβο για συνομιλίες. Ωστόσο, την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον διέψευσε φερόμενη επίσκεψη του Μπερνς στη Μόσχα.

  Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, η πρόταση του Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να έχει ήδη συζητηθεί. Ο ίδιος προφανώς προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα με το ειρηνευτικό σχέδιο, δεδομένου πως η συνέχιση του πολέμου όχι μόνο κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, αλλά δεσμεύει και πόρους.

  Παράλληλα, πηγές αναφέρουν πως η CIA, αλλά και ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, προτιμούν τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου γιατί θα προτιμούσαν να αφοσιωθούν στις απειλές από την Κίνα. Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν, τάσσονται υπέρ της μαζικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

  Άρνηση της Μόσχας

  Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η Ρωσία είχε απορρίψει ένα σχέδιο 10 σημείων που υπέβαλε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο. Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, ένα πιθανό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίζει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών στα ανατολικά και νότια της χώρας από τη Ρωσία.

  «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που να μην λαμβάνει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ