Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Διαπραγματεύσεις τέλος στην Ουκρανία;

  Απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το σενάριο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς οι δύο πλευρές επιμένουν σε θέσεις που θεωρείται σχεδόν αδύνατο να γίνουν αποδεκτές.
  Μετά την ειρηνευτική πρόταση των 10 σημείων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, και την οποία έχει απορρίψει ως παράλογη η Μόσχα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev έδωσε στη δημοσιότητα τους δικούς του όρους, αναφέροντας πως υπάρχει χώρος για συνομιλίες μόνο εάν το Κίεβο αναγνωρίσει ή έστω «αποδεχθεί σιωπηρά» τα νέα ρωσικά εδάφη.
  Αλλά και αυτήν την πρόταση την απέρριψαν οι ΗΠΑ
  , τη στιγμή που ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov χαρακτηρίζει ανοησίες τη ρητορική της Δύσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, καθώς όπως είπε, η Δύση είναι αυτή που αποφασίζει για το Κίεβο.

  Οι όροι του Medvedev

  «Για νέες διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει όχι τόσο μια ενιαία κατανόηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όσο κυρίως μια συμφωνία σε δύο βασικές πτυχές.
  Πρώτον, αναγνώριση ή έστω «σιωπηρή αποδοχή» των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων της αυτοδιάθεσης του λαού των πρώην εδαφών της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σήμερα στο εσωτερικό Δίκαιο της Ρωσίας, στο Σύνταγμα της.
  Δεύτερον, η επεξεργασία νέων ειδικών διεθνών κανόνων που θα λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές διεθνείς σχέσεις» αναφέρει ο Medvedev.

  Θέμα ερμηνείας

  Όπως λέει, ακριβώς αυτό συνέβη κατά την προετοιμασία του Χάρτη του ΟΗΕ το 1945, επισημαίνοντας πως επί της ουσίας αυτό σημαίνει τη δημιουργία νέων διεθνών κανόνων.
  Κατά τον Medvedev, το πρόβλημα του Διεθνούς Δικαίου έχει να κάνει με την ερμηνεία του, επισημαίνοντας πως τουλάχιστον δύο από τις επτά αρχές που περιλαμβάνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ ερμηνεύονται διαφορετικά από τη Ρωσία και τις «εχθρικές» προς αυτήν χώρες.
  Σύμφωνα με τον Medvedev, οι δύο αυτές αρχές είναι η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών που αφορά την περιοχή του Donbass και άλλων πρώην εδαφών της Ουκρανίας αλλά και της συνειδητής εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων, όπως για παράδειγμα οι συμφωνίες του Μινσκ.

  Παράλογος ο Zelensky

  Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov υποστήριξε πως οι ειρηνευτικές προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είναι τελείως παράλογες.
  «Ο ίδιος ο Zelensky προβάλλει εντελώς παράλογες πρωτοβουλίες.
  Ένα σχέδιο δέκα σημείων, όπου βάζει μέσα όσα μπορεί: επισιτιστική ασφάλεια, ενεργειακή ασφάλεια, βιολογική, αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από παντού, τιμωρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δικαστήριο, καταδίκη» υποστήριξε ο Lavrov, ο οποίος είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει σε σοβαρές προτάσεις για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία.

  Η Δύση αποφασίζει για το Κίεβο

  «Ρωτήσατε ποιες είναι οι προοπτικές για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το ουκρανικό ζήτημα.
  Θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε σοβαρές προτάσεις, δεν βλέπουμε ακόμη σοβαρές προτάσεις, αλλά θα είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε και να αποφασίσουμε» υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος χαρακτήρισε ανοησίες τη ρητορική της Δύσης ότι «δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».
  «Στην πραγματικότητα η Δύση αποφασίζει για την Ουκρανία» είπε ο Lavrov.

  Πυρά Lavrov

  Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν υβριδικό πόλεμο, συνέκρινε τις ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία με αυτές του Hitler και του Ναπολέοντα, τονίζοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία άρχισε πoλύ πριν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
  Ο Lavrov συνέκρινε τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ με αυτές του Hitler και του Ναπολέοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Μόσχας, αναφέροντας πως Hitler και Ναπολέοντας είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας.
  «Οι ΗΠΑ, μέσω της Ουκρανίας, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με τον ίδιο σκοπό: την τελική λύση του ρωσικού ζητήματος.
  Όπως ο Hitler ήθελε την ‘τελική λύση’ του εβραϊκού ζητήματος, τώρα, αν διαβάσετε τους Δυτικούς πολιτικούς (…) λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα» υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος κάλεσε για μία ακόμη φορά το ΝΑΤΟ να απομακρύνει «τις στρατιωτικές του υποδομές» από την Ουκρανία και άλλες χώρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

  Απορρίπτουν οι ΗΠΑ

  Την θέση πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση οι απαιτήσεις της Ρωσίας να αναγνωριστούν τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
  «Υπάρχει μια ρητορική ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εδώ και πολλές εβδομάδες, ή μήνες ενδιαφέρεται για τη διπλωματία, αλλά όχι εμείς ή η Ουκρανία.
  Φυσικά και αυτό δεν ισχύει, είναι λάθος.
  Αρκεί να δούμε τα λόγια του Putin.
  Σε μια πρόσφατη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan, είπε ότι έως ότου η Ουκρανία αποδεχθεί τη νέα εδαφική πραγματικότητα, όπως το έθεσε, δεν υπάρχει τίποτα για να συμφωνήσουμε.
  Με άλλα λόγια, μέχρι η Ουκρανία να αναγνωρίσει και αποδεχτεί το γεγονός ότι τα εδάφη αυτά δεν θα επιστρέψουν, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση.
  Αυτό, φυσικά δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας όσον αφορά την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», υπογράμμισε ο Blinken.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ