«Βόμβες» από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία: Ζητά μείωση των συντάξεων και του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων

Αναμνήσεις από τις πρόσφατες εποχές των Μνημονίων, κατά τις οποίες απαιτούσε διαρκώς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φέρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε νέα έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ζητά μειώσεις δαπανών σε συντάξεις, ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση για εκτόξευση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Για ακόμα μία φορά το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα των συντάξεων, ζητώντας τη μείωσή τους. Είναι ο ίδιος οργανισμός που τις εποχές των Μνημονίων απαιτούσε μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων, «κουρεύοντάς» τους σχεδόν 90 δισ. ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Αυτές τις εμμονές, υπηρέτησαν τυφλά οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα οι περικοπές που έγιναν τότε να κρίνονται στη συνέχεια παράνομες και αντισυνταγματικές έπειτα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες και ταλαιπωρία των συνταξιούχων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί, αν και έχουν περάσει δέκα και πλέον έτη.

Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι το μοντέλο του ΔΝΤ απέτυχε παταγωδώς, το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, ώστε να πληρώνουν φόρους ακόμα και όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, αλλά και να υπάρξει «εξοικονόμηση δαπανών σε λιγότερο καλά στοχευμένα προγράμματα, περιλαμβανομένων των συντάξεων, της δαπάνης για τους μισθούς στο Δημόσιο (με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να κινείται σταδιακά προς τα προ της κρίσης επίπεδα) και για τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Μάλιστα, το Ταμείο τονίζει πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει πλέον τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις μετακλητών και μη στον δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Το ΔΝΤ επισημαίνει, παράλληλα, πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο έτος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό τον λόγο υπογραμμίζει πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στην έκθεσή του το Ταμείο χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση, εκτιμώντας ότι θα αποκλιμακωθεί από το τέλος του 2021.

Ωστόσο, εκφράζει έντονους προβληματισμούς στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, σχετικά με το αν θα μπορέσει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Ταμείο, τέλος, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% και 5,4% για το 2022, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1