Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Έρχονται κοσμοϊστορικές αλλαγές – Το στρατηγικό συμβόλαιο Ρωσίας και Κίνας εγκαινιάζει την πολυπολική Τάξη Πραγμάτων

  Η στρατηγική σχέση Ρωσίας – Κίνας γυρίζει τη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας σε ένα εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον.
  Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν αντέξει σε όλες τις δοκιμασίες και αποτελούν πρότυπο συνεργασίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων στον 21ο αιώνα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή (30/12/2022).
  Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι ανυπομονεί για την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του στη Μόσχα την άνοιξη και ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα του Πεκίνου να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τη γείτονά του και «να είναι παγκόσμιοι εταίροι».

  Η ρωσο-κινεζική εταιρική σχέση

  «Στο πλαίσιο των διογκούμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η σημασία της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως σταθεροποιητικής δύναμης αυξάνεται», είπε ο Putin, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έδειξαν ωριμότητα, σταθερότητα και συνέχισαν να επεκτείνονται δυναμικά». Μόσχα και Πεκίνο μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για τα αίτια και την πορεία του μετασχηματισμού του γεωπολιτικού τοπίου.
  Ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία και η Κίνα υπερασπίζονται τις θέσεις αρχής τους ενώ προστατεύουν τα συμφέροντα και των δύο εθνών τους και όλων εκείνων που υποστηρίζουν μια πραγματικά δημοκρατική παγκόσμια τάξη και το δικαίωμα των χωρών να καθορίζουν ελεύθερα τη μοίρα τους.
  Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε επίσης το στενό στρατηγικό συμβόλαιο με τον Ρώσο ομόλογό του: «Υπό την κοινή μας ηγεσία, η Κινεζο-Ρωσική συνολική εταιρική σχέση και η στρατηγική αλληλεπίδραση στη νέα εποχή καταδεικνύει αντίσταση στην ηγεμονία».
  Ο Xi Jinping διαβεβαίωσε επίσης τον Putin ότι η Κίνα «ενόψει μιας καθόλου σαφούς διεθνούς κατάστασης» είναι έτοιμη να «ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, να παρέχει ο ένας στον άλλον ευκαιρίες ανάπτυξης και να είναι παγκόσμιοι εταίροι».

  Σχετικά με την επίσκεψη του Xi Jinping

  Ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη.
  «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρούμε την ευκαιρία να συναντηθούμε προσωπικά», είπε ο Putin.
  Τόνισε ότι αυτή η επίσκεψη «θα δείξει τη δύναμη των ρωσο-κινεζικών δεσμών σε βασικά ζητήματα στον κόσμο και θα γίνει το κύριο πολιτικό γεγονός της χρονιάς στις διμερείς σχέσεις».
  Η τελευταία φορά που οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας συναντήθηκαν αυτοπροσώπως σε διμερή μορφή ήταν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Putin πέταξε στο Πεκίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον Xi Jinping.

  diaskepsi.jpg

  Για το εμπόριο και το φυσικό αέριο

  Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξάνεται με ρεκόρ υψηλούς ρυθμούς και θα αυξηθεί. «Παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, τις κυρώσεις και τον άμεσο εκβιασμό ορισμένων δυτικών χωρών, η Ρωσία και η Κίνα κατάφεραν να εξασφαλίσουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης του αμοιβαίου εμπορικού τζίρου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
  Ο εμπορικός κύκλος εργασιών «αυξήθηκε κατά περίπου 25%,» σημείωσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια δυναμική θα επιτρέψει στις δύο χώρες «να φτάσουν στο στοχευμένο επίπεδο των 200 δις δολάρια έως το 2024».
  Σημείωσε επίσης τους άνευ προηγουμένου όγκους εξαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων στην Κίνα: όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς, η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση και όσον αφορά τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται στην τέταρτη θέση.
  Η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες το επόμενο έτος, διαβεβαίωσε ο Putin.
  Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε επίσης την υλοποίηση έργων υποδομής ορόσημο – για παράδειγμα, το απερχόμενο έτος, για πρώτη φορά στην ιστορία των διμερών σχέσεων, εμφανίστηκαν μόνιμες οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες στον συνοριακό ποταμό Αμούρ.

  Περί στρατιωτικής συνεργασίας

  Η στρατιωτική και στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών συμβάλλει όχι μόνο στη διασφάλιση της δικής τους ασφάλειας, αλλά και στη «διατήρηση της σταθερότητας σε βασικές περιοχές», είπε ο Putin.
  Πρόσθεσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να ενισχύσει τη συνεργασία με το Πεκίνο στον τομέα αυτό. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του έτους ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του έναν αγαπημένο φίλο.
  Το 2021, οι δύο πρόεδροι είχαν μια τέτοια συνομιλία στις 15 Δεκεμβρίου και στις 30 Δεκεμβρίου, ο Putin κάλεσε έναν άλλο παγκόσμιο ηγέτη – τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
  Το κύριο θέμα αυτής της συνομιλίας ήταν οι απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας, η μη ικανοποιητική κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, καθώς και η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στη συνέχεια ο Biden εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετακίνηση στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα και απείλησε με κυρώσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ