Έλληνας υπήκοος κατηγορείται στην Αυστρία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ένας 39χρονος Έλληνας υπήκοος ρωσικής καταγωγής κατηγορείται από αυστριακούς ερευνητές για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Ο άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, διοχέτευσε πληροφορίες, που συγκέντρωσε στην Αυστρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε διάφορους διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας πως πρόκειται για τον γιο ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου που στάθμευε κάποτε στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το αυστριακό υπουργείο έκανε την ανακοίνωση έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από την αυστριακή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή θεσμούς τους οποίους δεν κατονόμασε.

Ο εν λόγω άνδρας βρισκόταν στη Ρωσία λίγο πριν και στη διάρκεια της έναρξης της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο άνδρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών για «υποστήριξη μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών σε βάρος της Αυστρίας», εξακολουθεί να διαφεύγει. Ερευνητές της αυστριακής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας βρήκαν συσκευές υποκλοπών, κρυμμένες κάμερες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που είχε χρησιμοποιήσει.

Ο άνδρας κατέστη ύποπτος λόγω των συχνών ταξιδιών του. Από το 2018 ως τις αρχές του 2022 είχε κάνει συνολικά 65 ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Τουρκίας και της Γεωργίας. Είχε αποκτήσει ιδιοκτησίες στη Βιέννη, στη Ρωσία και στην Ελλάδα, αν και επισήμως είχε μόνο ένα μικρό εισόδημα, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;