Politico: Ο Ερντογάν ανάμεσα στους κερδισμένους του 2022

Ο κόσμος του εμπορίου ανατράπηκε το 2022.
Την ώρα που οι αλυσίδες εφοδιασμού ανέκαμπταν δειλά-δειλά από την πανδημική τους διάλυση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έστειλε ένα ωστικό κύμα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Μετά από δεκαετίες διαπλοκής με τη Μόσχα, η Δύση επέβαλε μια συντονισμένη σειρά κυρώσεων και χώρισε τον κόσμο σε οικονομικά μπλοκ.
Η εισβολή υπονόμευσε επίσης μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι το ελεύθερο εμπόριο με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα ενέπνεε κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές προς τη δημοκρατία.
Αυτή η αναμέτρηση ανάγκασε την ΕΕ να αμφισβητήσει τους έντονους εμπορικούς δεσμούς της με το Πεκίνο.
Αλλά οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον ήρθαν επίσης σε ρήξη στο εμπόριο προς το τέλος του έτους λόγω των αμερικανικών επιδοτήσεων για την πράσινη τεχνολογία.
Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, η βιωσιμότητα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Ενώ η διάσκεψη του ΠΟΕ τον Ιούνιο δεν ήταν η πλήρης αποτυχία που κάποιοι φοβόντουσαν, τα μεγάλα εμπορικά μπλοκ στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα μέσα και καταφεύγουν σε διάφορες μορφές προστατευτισμού. 
Ας ρίξουμε μια ματιά στους νικητές και τους ηττημένους του παγκόσμιου εμπορίου μετά τα ταραχώδη γεγονότα της χρονιάς:

Οι νικητές

Χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες όπως η Χιλή και η Αυστραλία

Το 2022, η Χιλή και η Αυστραλία έγιναν ξαφνικά τα cool kids του τετραγώνου. 
Καθώς ο κόσμος αλλάζει ταχύτητα για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν κρίσιμα υλικά για τα πάντα, από μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι ηλιακούς συλλέκτες.
Καθώς οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα αποδυναμώνονται, η Ευρώπη θέλει να αγοράζει περισσότερες πρώτες ύλες από πιο φιλικές χώρες. 
Η Αυστραλία και η Χιλή είναι μικρές οικονομίες σε σύγκριση με την ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά έχουν τώρα ισχυρότερα χαρτιά χάρη στον πλούτο τους σε κρίσιμα μέταλλα και ορυκτά όπως το λίθιο, το κοβάλτιο ή ο χαλκός.
Ενώ το Σαντιάγο κατάφερε να επιτύχει μια ανανεωμένη εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες φέτος, η Καμπέρα συνεχίζει τις συνομιλίες με την ΕΕ μέχρι το 2023.

Ταϊβάν

Το Πεκίνο περιόρισε ορισμένες εμπορικές συναλλαγές με την Ταϊβάν, όπου εδρεύει ο κορυφαίος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), σε απάντηση της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Μετά από αυτό, η ΕΕ ανησυχούσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διακοπές στις προμήθειες ημιαγωγών, ζωτικής σημασίας για τα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές, αλλά και πιο προηγμένων ηλεκτρονικών τσιπ, όπως αυτά που είναι ζωτικής σημασίας για την αυτόνομη οδήγηση.
Τώρα, η TSMC φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εργοστάσιο στην Ευρώπη, μετά την αρχική απογοήτευση των Βρυξελλών που η εταιρεία είχε στοχεύσει πρώτα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για διεθνή επέκταση.
Η Ταϊβάν είναι επίσης πρόθυμη να ενεργοποιήσει τις συνομιλίες σχετικά με μια μακροχρόνια αδιέξοδη διμερή επενδυτική συμφωνία, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος Tsai Ing-wen σε αντιπροσωπεία ευρωπαίων νομοθέτων που επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

Sabine Weyand, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τις Βρυξέλλες να διαφοροποιήσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και, όλο και περισσότερο, από την Κίνα.
Η επιστροφή της ρεαλιστικής πολιτικής έχει αποδυναμώσει τα επιχειρήματα εκείνων που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα έναντι του ελεύθερου εμπορίου, δημιουργώντας έναν ευκολότερο δρόμο για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Αυτό συνάδει με τις ιδέες της κορυφαίας εμπορικής υπαλλήλου της ΕΕ, Sabine Weyand, η οποία εδώ και χρόνια καλεί τις Βρυξέλλες να μην υπερφορτώνουν το εμπορικό πλοίο με στόχους για το κλίμα και την εργασία.
Οι νέοι ουρανοί σημαίνουν ότι το τμήμα της “βασίλισσας Σαμπίν” κατάφερε να σφραγίσει συμφωνίες με τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες το επόμενο έτος.

Thierry Breton, Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton

Ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton πιέζει εδώ και χρόνια για μια πιο αμυντική – και αποφασιστικά γαλλική – θέση στην εμπορική πολιτική της ΕΕ.
Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εισήγαγε μια πιο προστατευτική γεύση στην εμπορική προσέγγιση της ΕΕ.
Τώρα, με τις ΗΠΑ να ρίχνουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για τα αμερικανικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις υψηλές τιμές της ενέργειας να θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή βιομηχανία, οι γαλλικές εκκλήσεις για μια λιγότερο αφελή προσέγγιση της βιομηχανικής πολιτικής κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ.
“Πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά εδώ, να προστατεύσουμε τις εταιρείες μας, αν χρειαστεί”, υποστήριξε ο Breton.

Recep Tayyip Erdoğan, Τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία του Recep Tayyip Erdoğan μετατράπηκε σε βασικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Παρά την εύθραυστη οικονομία της χώρας και τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, ο Erdoğan κερδίζει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή, καθώς βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ συναντάται τακτικά με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας Vladimir Putin. 
Έχει τοποθετηθεί ως διαμεσολαβητής στη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η Τουρκία έχει επίσης βάλει πωλητές για να μεσολαβήσει σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Τουρκία, η οποία διασχίζει την Ευρώπη και την Ασία μέσω του πορθμού του Βοσπόρου, επωφελείται επίσης από την αύξηση των εμπορικών ροών από και προς τη Ρωσία, καθώς η Άγκυρα δεν ακολουθεί το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Οι χαμένοι

Liz Truss, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη Liz Truss σαν ένα σουφλέ τυριού: Ανέβηκε γρήγορα, αλλά κατέρρευσε ακόμη πιο γρήγορα. 
Η Truss κατέρρευσε αφού προκάλεσε την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών και πιέστηκε να κάνει πολλαπλές πολιτικές στροφές.
Αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μόλις 44 ημέρες στην εξουσία, καθιστώντας την τη συντομότερη σε θητεία πρωθυπουργό στη βρετανική ιστορία.
Ο διάδοχός της Rishi Sunak έμεινε να κατευνάσει τις εντάσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και να αντιμετωπίσει τα γιγαντιαία δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα που αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, κληρονομιά του Brexit.

Katherine Tai, εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ

Σε προσωπικό επίπεδο, η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Katherine Tai και ο επικεφαλής της ΕΕ για το εμπόριο Valdis Dombrovskis τα πάνε πολύ καλά, τονίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Έχουν επιλύσει αρκετές διατλαντικές εμπορικές διαφορές τα τελευταία χρόνια.
Αλλά τώρα, ο Λευκός Οίκος άφησε την Tai να εξηγήσει τα ανεξήγητα: Πώς μπόρεσε η Ουάσινγκτον να ξεχάσει απλώς τις Βρυξέλλες όταν ψήφισε νομοθεσία που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να “αγοράζουν αμερικανικά” όταν επιλέγουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Το μέτρο προκάλεσε οργή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως καθώς η Tai συνεχίζει να υπονομεύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο Dombrovskis τόνισε ότι ενώ η Tai είναι πολύ συνεργάσιμη, δεν είναι ο μεγαλύτερος παίκτης όταν πρόκειται να επιλυθεί η διατλαντική εμπορική διαμάχη.

Η Ρωσία του Vladimir Putin

Δέκα μήνες αφότου ο Vladimir Putin διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα φαίνεται. 
Τα δημοσιονομικά έσοδα αρχίζουν να υποχωρούν, με την οικονομία να αναμένεται να υποφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Η αποχώρηση μεγάλων εταιρειών από τη Ρωσία, η αποσύνδεση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια και η αδυναμία της Ρωσίας να βρει εξίσου καλούς πελάτες αλλού για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της δεξαμενής σκέψης Bruegel. 
Η τρέχουσα ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί επειδή η ρωσική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή αγαθών υψηλής τεχνολογίας, κυρίως από τη Δύση.

Wandel durch Handel 

Η γερμανική ιδέα του Wandel durch Handel, ή αλλιώς “αλλαγή μέσω του εμπορίου”, είχε ήδη χάσει την απήχησή της μετά την πολιτική αποχώρηση της επί σειρά ετών καγκελαρίου Angela Merkel.
Απαξιώθηκε πλήρως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για δεκαετίες, η Δύση ήλπιζε ότι οι στενότεροι εμπορικοί δεσμοί θα ωθούσαν τη Ρωσία και την Κίνα προς πιο ελεύθερα και πιο ανοιχτά πολιτικά συστήματα.
Ειδικά στη Γερμανία, η πολιτική και οικονομική συζήτηση γύρω από τον κατευνασμό της Μόσχας αποδείχθηκε στρατηγικά επικίνδυνη.
Οι εκρήξεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία φέτος έγιναν ένα ισχυρό σύμβολο των διαρρηγμένων εμπορικών δεσμών.
Ο πόλεμος οδήγησε επίσης το μπλοκ να αμφισβητήσει τη στενή εμπορική σχέση του με την Κίνα, με πολλούς να επικρίνουν την επιλογή της Γερμανίας να αφήσει τον κινεζικό ναυτιλιακό γίγαντα Cosco να επενδύσει στο γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου.

Η Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας 

Η άλλοτε σκοτεινή συνθήκη για τις ενεργειακές επενδύσεις βρέθηκε στο πολιτικό επίκεντρο φέτος, όταν ένα ρεύμα χωρών της ΕΕ αποχώρησε από τη συμφωνία, επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξη στο μέτωπο του κλίματος.
Ο κατακλυσμός των αποχωρήσεων εκτροχίασε το σχέδιο των Βρυξελλών για τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας, ο οποίος επρόκειτο να γίνει σε διάσκεψη στη Μογγολία τον Νοέμβριο.
Αντ’ αυτού, η εκδήλωση υποβαθμίστηκε σε Zoom call και τα μέλη ανέβαλαν την ψηφοφορία για την ανανέωση της συνθήκης για το επόμενο έτος, ελπίζοντας ότι η καταιγίδα θα υποχωρήσει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....