Όλα ανοιχτά για εκλογές – Οι τέσσερις παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο

Οι διαδοχικές, επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις (διακηρύξεις) του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη περί εξαντλήσεως της τετραετίας αδυνατούν να ανακόψουν το… κύμα εκλογολογίας που εξαπλώνεται στην επικράτεια.

Και σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναστείλουν τις εργώδεις προετοιμασίες των κομμάτων για το πιθανό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Η χώρα έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει (αναστρέψει) την πορεία.

Η φθορά δε που υφίσταται η κυβέρνηση λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας υποχρεώνει υπουργούς, βουλευτές, ακόμη και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Η άποψη για επίσπευση των διαδικασιών με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο προϊόντος του χρόνου αποκτά περισσότερους υποστηρικτές στην κυβερνητική παράταξη και είναι θέμα χρόνου να καταστεί πλειοψηφούσα.

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει μπει η χώρα

Η επιβάρυνση της πολιτικής ατμόσφαιρας αυξάνει σταδιακά την ένταση των πιέσεων προς τον πρωθυπουργό. Επί της ουσίας τον καλούν να παραμερίσει την προσήλωσή του στις θεσμικές διαδικασίες και την ανάγκη του να είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις του και να κοιτάξει το συμφέρον της παράταξης. Και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές πριν να είναι πολύ αργά. Τελευταίες μάλιστα πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι στις συνομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν εμμένει στη θέση του για εξάντληση της τετραετίας, αλλά πλέον δεν είναι τόσο κατηγορηματικός και τόσο… αμετακίνητος.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι οι τελικές του αποφάσεις θα είναι σε άμεση σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Δείχνει δε έμμεσα το… τέλος του καλοκαιριού.

Τι θα κρίνει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αλλά και τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του, εκεί κατά το τέλος Αυγούστου θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023, όπως είναι η πρόθεσή του, ή μέσα στο φθινόπωρο.

Τέσσερις παράγοντες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο: Οι δημοσκοπήσεις, οι επιδόσεις του τουρισμού, η πορεία της ακρίβειας και οι… πυρκαγιές του καλοκαιριού! Οι επόμενοι τέσσερις μήνες αντιμετωπίζονται από το επιτελείο του πρωθυπουργού ως πολύ κρίσιμοι από πολλές απόψεις.

  • Πρώτον, διότι υπάρχει σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση και μένει να φανεί αν σταδιακά θα αρχίσει να εκτονώνεται ή όχι, σε σχέση πάντα με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.
  • Δεύτερον, διότι μεσολαβεί η τουριστική περίοδος και στην κυβέρνηση έχουν εναποθέσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών τους για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αλλαγή του κλίματος.
  • Τρίτον, γιατί υπάρχει ο… αστάθμητος παράγοντας που λέγεται θερινές πυρκαγιές και στην κυβέρνηση δεν θέλουν με τίποτα να επαναληφθούν γεγονότα και σκηνές όπως αυτές των προηγούμενων καλοκαιριών, με τεράστιες καταστροφές δασικών εκτάσεων, περιουσιών κ.ά.
  • Ο τέταρτος παράγοντας που θα επιδράσει στις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι οι δημοσκοπήσεις και είναι σε άμεση συνάρτηση με τους τρεις προηγούμενους (παράγοντες).

Τέλος Αυγούστου, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ανάλογα θα αποφασίσει. Αν η φθορά της κυβέρνησης και η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται, θα υποχρεωθεί να προσφύγει άμεσα σε εκλογές, τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα. Στην περίπτωση αυτή ο στόχος θα είναι να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις μετεκλογικές διεργασίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι έρευνες δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία ανακάμπτει και οι προοπτικές είναι ευοίωνες, ο κ. Μητσοτάκης θα… επιστρέψει στο αρχικό του σχέδιο για εκλογές την άνοιξη του 2023. Και με όπλο τις παροχές, τις μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα έργα θα διεκδικήσει εκ νέου, με καλύτερους όρους, την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι μεταξύ αυτών, μέσα στην κυβέρνηση, που πιστεύουν περισσότερο στο δεύτερο σενάριο. Ότι, δηλαδή, το κύμα ακρίβειας θα αρχίσει να υποχωρεί και σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνο νται και θα ληφθούν στην πορεία θα αμβλυνθεί η δυσφορία της κοινωνίας.

Προεξοφλούν δε ότι ο τουρισμός θα πάει εξαιρετικά καλά και εκτός του ότι θα αποφέρει σημα ντικά έσοδα, θα ενισχύσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και εν κατακλείδι θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα. Αυτό σημαίνει, κατά την άποψή του, ότι η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της πολύτιμο χρόνο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της και με βάση αυτό να κριθεί από τον ελληνικό λαό.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...