«Τόσο το 2023 όσο και το 2024…» – Ανακοινώνεται νέος πληθωρισμός-σοκ

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν στη ζωή των Ελλήνων τόσο το 2023 όσο και το 2024

Τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται σε διψήφια ποσοστά, με «οδηγό» τις τιμές στην ενέργεια.

Σημειώνεται πως η Eurostat στην αρχική της πρόβλεψη κάνει λόγο για πληθωρισμό 12% στη χώρα μας, ωστόσο ο τρόπος υπολογισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δίνει πολύ υψηλότερα ποσοστά, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και το 13%! Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι ο φετινός πληθωρισμός για το σύνολο του έτους τοποθετείται πλέον κοντά στο 7%, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν στη ζωή των Ελλήνων τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την περίοδο που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του Queen’s College, πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, the corporate parent of PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του «Economist». Στην ουσία ο στασιμοπληθωρισμός πρόκειται για μια κατάσταση συνύπαρξης της στασιμότητας στην οικονομία με τον υψηλό πληθωρισμό. Ο κ. Ελ Εριάν σημείωσε ότι είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής, καθώς μετακινούμαστε από έναν κόσμο όπου η ζήτηση ήταν ανεπαρκής σε έναν κόσμο όπου η προσφορά είναι ανεπαρκής.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι πριν από μία 10ετία υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. «Και όταν επιζείς χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται έπειτα από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο».

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ