Το ρεύμα «καίει» τους Ευρωπαίους πολίτες

Την ώρα που η Ευρώπη ήδη λέει το… ψωμί ψωμάκι, καθώς χθες η Eurostat ανακοίνωσε πως η τιμή του αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία -καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν σημαντικούς εξαγωγείς σιτηρών-, οι Βρυξέλλες ατενίζουν το μέλλον με τη γνωστή βραδύτητα που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της σε περιόδους κρίσεων.

Ο χειμώνας του 2022, σύμφωνα με αναλυτές, θα περάσει στην Ιστορία ως ένας από τους χειρότερους που έχει βιώσει η γηραιά ήπειρος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Κι αυτό διότι το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ. Οι κοινωνίες και κυρίως τα λαϊκά στρώματα προβλέπεται να υποφέρουν, ενώ ήδη τα τιμολόγια ενέργειας πέφτουν σαν βόμβες στα νοικοκυριά.

Ηδη η κατάσταση είναι δραματική -κυρίως- στη βόρεια Ευρώπη που εξαρτάται ενεργειακά, άμεσα, από τον Nord Stream 1. Η Γερμανία ζει εφιάλτη, ενώ στο Βέλγιο περίπου το 64% των πολιτών φοβάται ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας!

Σύμφωνα με το Μεγάλο Βαρόμετρο της Soir-RTL-Ipsos που δημοσιεύτηκε χθες, η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της χώρας. Ειδικότερα, το 73% των πολιτών στη Βαλλονία ζει με αυτόν τον φόβο (σε σύγκριση με το 59% των Φλαμανδών και το 70% των κατοίκων των Βρυξελλών). Σοκαριστικά είναι στοιχεία που λένε επίσης πως πάνω από το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνει ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του ή να δανειστεί για να καλύψουν απροσδόκητα ενεργειακά έξοδα, ενώ ένας στους τρεις Βέλγους παραδέχεται ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας τον ώθησε να περικόψει τις δαπάνες του για υγειονομική περίθαλψη!

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα»

Με τις διακοπές ηλεκτροδότησης να λογίζονται πια ως «δεδομένη πρακτική αντιμετώπισης της κρίσης», χθες ο Σαρλ Μισέλ, σαν από… άλλο πλανήτη, σε συνέντευξή του στο «Politico» εξέφρασε μεν την ανησυχία του, αλλά έδειξε πως η Ευρώπη προσώρας αρκείται στα ευχολόγια.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, που κινδυνεύει να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές και να διχάσει τις χώρες της Ε.Ε. «Είναι καλές οι προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», δήλωσε στο «Politico».

Σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης της ενεργειακής αγοράς στην Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι «έχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ υπενθύμισε πως το Συμβούλιο «συμφώνησε πριν από το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις».

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ