Τουρκικά πρωτοσέλιδα: Συνταγματική θεσμοθέτηση μαντίλας ή δημοψήφισμα!

Δύο θέματα κυριαρχούν σήμερα στην τουρκική επικαιρότητα

Οι δηλώσεις του Ερντογάν που κατηγορεί την αντιπολίτευση, επειδή δεν στηρίζει τη συνταγματική τροποποίηση για τη μαντίλα και «εκβιάζει» με δημοψήφισμα.

Οι δηλώσεις υπ. Οικονομικών ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία, με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού να του απαντά με ένα αγγούρι στο πρωτοσέλιδό της, το οποίο έφτασε να πωλείται 40 λίρες (2 ευρώ) το κιλό!
Στην πρώτη σελίδα σήμερα της Σοζτζού και φωτογραφία του υπουργού Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, με ροζ γυαλιά.

«Όταν κάποιος φοράει ροζ γυαλιά, όλα τα βλέπει ρόδινα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Ερντογάν επικρίνει την αντιπολίτευση για τη μαντίλα

Μιλώντας χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένας από τους βουλευτές του δεν θα αντιταχθεί στη συνταγματική τροποποίηση για τη μαντίλα. [Προηγουμένως, η κυβερνητική συμμαχία είχε ετοιμάσει μια τροπολογία σχετικά με το δικαίωμα χρήσης της μαντίλας και την προστασία της οικογένειας].

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τροπολογία με περισσότερες από 400 ψήφους και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γυναικών. Ο Ερντογάν είπε ότι εάν λιγότεροι από 400 βουλευτές υποστηρίξουν την τροπολογία, θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν είπε ότι το τουρκικό έθνος θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η καθημερινή εφημερίδα Τουρκιγέ αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε ότι η τροπολογία στοχεύει στην προστασία της οικογένειας από τις επιθέσεις «διεστραμμένων κινημάτων».  Είπε ότι δεν θα επιτρέψουν την κατάλυση του θεσμού της οικογένειας με το πρόσχημα της ελευθερίας.

Σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ερντογάν επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν αποδέχθηκαν το αίτημα του AKP για διορισμό. Είπε ότι οι γυναίκες δεν θα συγχωρήσουν όσους βρίσκουν δικαιολογίες για να μην υιοθετήσουν τις τροπολογίες.

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος, Κιουρσάντ Ζορλού, δήλωσε ότι θέλουν αυτό το θέμα εκτός ατζέντας. Το CHP και το κόμμα Saadet πρότειναν μια στάση για την επίλυση του ζητήματος στο κοινοβούλιο. Το Κόμμα του Μέλλοντος και το DEVA τονίζουν ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών επαινεί το τουρκικό οικονομικό μοντέλο

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, μίλησε για την «επιτυχία» του τουρκικού οικονομικού μοντέλου.

Ο Νεμπάτι είπε ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε σκληρές αναταράξεις, η Τουρκία είχε πλεόνασμα μετά από τέσσερα χρόνια.  Είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας ισούται με λιγότερο από το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα φτάσει πάνω από 12.000$ το 2023 κι ότι η Τουρκία πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις προϋπολογισμού των τελευταίων 20 ετών.

Η καθημερινή εφημερίδα Καράρ επικρίνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει προηγουμένως τον στόχο του να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 25.000 δολάρια το 2023.

Η ημερήσια εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι ο Νεμπάτι καυχήθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα  της κυβέρνησης ήταν 139,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες το 2022.  Η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους για να σταματήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 2,3 τρισεκατομμύρια λίρες το 2022.

Ο Δένδιας ακολουθεί την Τουρκία και στην Αφρική

«Η τριήμερη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αφρική, η οποία περιλάμβανε Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν και Γκάνα, που ήρθε στο προσκήνιο με τις αντιτουρκικές δηλώσεις του, αξιολογήθηκε στον ελληνικό Τύπο ως απάντηση στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην ήπειρο».

Ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθούν αύριο. Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης θα είναι η Συρία, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG, τα F-16, η Ελλάδα, η FETÖ… Το νομοσχέδιο για τα F-16 βρίσκεται στο Κογκρέσο, αλλά αυτή τη φορά οι ΗΠΑ θέλουν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35. Επιπλέον, οι ΗΠΑ απαιτούν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για τα F-16. Πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, η Άγκυρα μετέφερε τη θέση της για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ. Ειδικά μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ του ΡΚΚ στη Σουηδία και την απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης, η Άγκυρα δήλωσε: “Αν προτιμάτε τον όρο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα παραιτηθεί από τα F-16, αν χρειαστεί. Το ζήτημα με του ΝΑΤΟ μακραίνει και οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ γίνονται πιο τεταμένες».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....