Σχέδιο για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους

Ένα σχέδιο για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού εξετάζει το υπουργείο Υγείας, όπως αποκάλυψε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας ο οποίος παράλληλα παραδέχθηκε πως «η πανδημία δεν έχει την επιπεδοποίηση που θέλουμε για να περάσουμε στο επόμενο κύμα».

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως στα σημεία που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού πολίτες χρειάζεται ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος και σημείωσε πως θα πρέπει οι εμβολιασμένοι «να φτάνουν στο σημείο κανονικότητας».

Τόνισε πως σε μικτούς χώρους θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και όχι για τιμωρία όσων έχουν αποφασίσει να μην κάνουν εμβόλιο. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Σύστημα Υγείας ενισχύεται ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Σημείωσε πως από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και μπορούν να γίνονται τεστ, το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, «η οικονομία δεν κλείνει, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων».

Για τις παρελάσεις ανέφερε ότι μεσολαβούν τρεις εβδομάδες έως την 28η Οκτωβρίου και βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να μην κλείνει η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα, αφού υπάρχει το εμβόλιο, «αξιολογώντας όμως πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα».

Έτσι, τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τις παρελάσεις και αν δεν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι στις περιοχές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα κορονοϊού και οι νοσηλείες είναι σαφώς περισσότερες. Τέλος, αναφέρθηκε και στα σχολεία λέγοντας πως έχουμε ακόμη τη δυνατότητα για μαθήματα με ανοιχτά τα παράθυρα, ενώ επανέλαβε πως τα κρούσματα στα παιδιά είναι ακόμη λιγότερα από τον Αύγουστο.

Σχετικά με την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ωστόσο θα αντικατασταθεί σύντομα.

«Η επιτροπή επιδημιολόγων υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Από εκεί και πέρα επιχειρησιακά θα κάνουμε τις κινήσεις τις οποίες νομίζουμε πως θα είναι καλύτερες για όλους μας» πρόσθεσε.

Ξανθός: Το νέο κύμα θα κορυφωθεί μέσα στον Οκτώβριο, η χώρα δεν έχει θωρακιστεί


Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί μέσα στον Οκτώβρη.

«Το πρόβλημα είναι πως ζήσαμε δύο δραματικά επιδημικά κύματα. Δεν έγινε ποτέ μία σοβαρή αποτίμηση του τι δεν πήγε καλά. Στη νέα αυτή φάση απαιτείται μία νέα στρατηγική, η οποία θα είναι πολυεπίπεδη.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η χώρα δεν έχει θωρακιστεί, καθώς δεν έχει γίνει κάτι στο επίπεδο της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Επίσης ανέφερε πως δεν έχει ενισχυθεί η προ νοσοκομειακή διαχείριση, καθώς η μάχη χάνεται πρώτα στην κοινότητα και στη συνέχεια στα νοσοκομεία.

Απαντώντας σε αυτά ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα τεστ είναι στοχευμένα, δίνοντας ως παράδειγμα τα σχολεία. Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως το επόμενο κύμα θα έρθει και το περιμένουμε. «Στόχος του επόμενου κύματος είναι να έχει μικρότερη καμπύλη, καθώς όσο πιο ομαλά πηγαίνει το κύμα, τόσο λιγότερες νοσηλείες έχουμε», είπε.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε από την πλευρά του πως πρέπει να γίνει ένα restart, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν βαλτώσει.

«Όπου η εκκλησία έχει μπει πιο δραστήρια έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», παραδέχτηκε ο κ. Πλεύρης με τον κύριο Ξανθό να λέει πως «δεν είναι παντού έτσι».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ