Στο χείλος της καταστροφής – Γιατί χαίρεται ο Σταϊκούρας;

Αν μη τι άλλο το οικονομικό περιβάλλον είναι χαοτικό τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σ’ αυτό το περιβάλλον και ενώ ακόμη ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκ νέου αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2022, ο άνθρωπος που δεν κουράζεται να αποτυγχάνει στις προβλέψεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε εντολή για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2023.

Την ίδια ώρα, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε σε σχέση με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος: «Τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν με ένα ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ». Εδώ λοιπόν έχουμε τη μαύρη τρύπα αυτών των ανθρώπων που πλοηγούν… το πλοίο της ελληνικής οικονομίας και το στέλνουν στα βράχια! Ολες οι ενδείξεις από όπου και αν προέρχονται δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου (ακόμη και αν δεν κλείσει την κάνουλα η Ρωσία) θα παραμείνουν το ίδιο υψηλές για όλο το 2022. Αν λοιπόν κάθε μήνα δαπανάται 1 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις (ώστε να μην πληγούν τα κέρδη των τεσσάρων του καρτέλ φυσικού αερίου) τότε εύκολα προκύπτει ότι θα πρέπει το κράτος να δαπανήσει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό ποσό των 5 δισ. ευρώ μόνο για επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος!

Απομυζεί την κοινωνία

Ομως το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην πολιτική υπέρ των καρτέλ φυσικού αερίου με τους Μητσοτάκη – Δαγούμα να έχουν αναδειχθεί στους «καλούς προστάτες» της αισχροκέρδειας των ολίγων εις βάρος των πολλών, μέσω της εκροής δημόσιου χρήματος που λαμβάνεται από την υπερφορολόγηση! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α΄ εξάμηνο του έτους τα έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ ήταν σχεδόν 1 δισ. υψηλότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού (αυξήθηκαν κατά 2 δισ. σε σχέση με πέρυσι). Εμμένουμε στον ΦΠΑ γιατί άπαντες τον πληρώνουμε καθότι αποτελεί έμμεση φορολόγηση. Πλέον τον πληρώνουν και οι τουρίστες που συρρέουν στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να απομυζεί την ελληνική κοινωνία με:
• τον φόρο εισοδήματος. Εχουν εισπραχθεί 870,5 εκατ. ευρώ (περίπου 40% του συνολικού ποσού) σε σύνολο βεβαιωμένων φόρων 2,2 δισ. ευρώ.
• τον ΕΝΦΙΑ. Εχει εισπραχθεί το 50% (περί τα 1,2 δισ. ευρώ) όταν έχουν βεβαιωθεί 2,3 δισ. ευρώ.
• την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 522 εκατ. ευρώ.

Στο χείλος της καταστροφής

Οταν έχεις την κοντόφθαλμη λογική του ανθρώπου που δεν κουράζεται να αποτυγχάνει στις προβλέψεις, όπως ο Χρ. Σταϊκούρας, τότε πανηγυρίζεις. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών θέλοντας να επιβεβαιώσει το ορθό των πανηγυρισμών του επιστρατεύει και τα στοιχεία για τις καταθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη και δείχνουν αύξηση 2,72 δισ. στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα για τον Ιούνιο. Παραβλέπει ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της αύξησης αφορά δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους που δεν επλήγησαν από την κρίση, όπως επίσης και καταθέτες ηλικίας άνω των 65 ετών, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου. Το παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού (μισθωτοί και μικρή επιχειρηματικότητα) ασφυκτιά. Ολα αυτά βέβαια θα τα δούμε από το φθινόπωρο. Η ακραία φορολόγηση, η ακρίβεια που χτυπά τα νοικοκυριά και φέρνει «άνθηση» στη δημόσια οικονομία μέσω του ΦΠΑ προκαλούν ταυτόχρονα και έλλειψη χρήματος, άρα στάση εμπορίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τραπεζική αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι το β΄ εξάμηνο του 2022 αναμένεται η εκ νέου διόγκωση των χαρτοφυλακίων των «κόκκινων» δανείων. Την ίδια ώρα δρακόντεια αναμένεται να είναι από το φθινόπωρο και η αύξηση στις τιμές των τροφίμων λόγω έλλειψης λιπασμάτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ