Σοκ: Αν το αποφασίσει ο Putin ανοίγει και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη – Έχει «εφεδρείες»

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει σημαντικές «εφεδρείες» στρατευσίμων και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει «πρόβλημα λειψανδρίας» σε περίπτωση που διατάξει γενική επιστράτευση, ή στην περίπτωση που, ο Vladimir Putin αποφασίσει να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο στρατηγός Eberhard Zorn, επικεφαλής του γερμανικού στρατού, όπως μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Οπως ήταν επόμενο, γράφει η Telegraph, ο Zorn στοχοποιήθηκε από διαφόρους Δυτικούς σχολιαστές: «ο στρατηγός έχει ήδη επικριθεί όσον αφορά την κάκιστη ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία», ιδίως επειδή ισχυρίστηκε τα προαναφερθέντα περί δευτέρου μετώπου.
Remaining Time-0:00FullscreenMute«Παρά το γεγονός ότι το 60% του ρωσικού στρατού είναι δεσμευμένo στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν εφεδρείες, ενώ και ο Putin είναι ικανός να ανοίξει δεύτερο μέτωπο – το Καλίνινγκραντ, η Βαλτική και η Φινλανδία είναι πιθανά σημεία επίθεσης» ήταν η ακριβής δήλωση του Zorn.

Οι αντιδράσεις: Βρετανία

«Ο Zorn τα περί δευτέρου ρωσικού μετώπου τα επικαλέστηκε σαν δικαιολογία για την απροθυμία της Γερμανίας να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο» σχολίασαν οι Βρετανοί, δίνοντας βάση στον τίτλο που συνοδεύει το γερμανικό δημοσίευμα: «Ο στρατηγός είναι επικριτικός για περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία» έγραψε το Focus.
«Τα σχόλια του Zorn έχουν προκαλέσει έκπληξη στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες» συνέχισαν οι Βρετανοί και επικαλέστηκαν την απάντηση που έδωσε ένας αμερικανός απόστρατος στρατηγός.

«Ο στρατηγός Ben Hodges, που διετέλεσε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2017, έγραψε στο Twitter ότι ο ισχυρισμός του Zorn δείχνει ‘κάκιστη ανάλυση των ρωσικών δυνατοτήτων’, την οποία ‘δυστυχώς, ενστερνίζεται και μεγάλο μέρος της γερμανικής ελίτ’».
Και το βρετανικό Μέσο συνέχισε με μία κορόνα του αμερικανού αποστράτου, με μία μάλλον εκτός τόπου και χρόνου άποψη: «Ο Hodges συμπλήρωσε ότι ‘η Φινλανδία από μόνη της θα συνέτριβε τις ρωσικές δυνάμεις’ και ότι ‘η Λιθουανία και η Πολωνία θα έπνιγαν το Καλίνινγκραντ μέσα σε μία εβδομάδα’».

Οι αντιδράσεις; Ευρώπη

Την πολιτική ερμηνεία των δηλώσεων Zorn έκανε ο Gustav Greschel, αναλυτής θεμάτων ρωσικού στρατού στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Ο Greschel είπε στην Telegraph ότι οι δηλώσεις του γερμανού στρατηγού «ισοδυναμούν με προσπάθεια αποτύπωσης του φόβου της ίδιας της Γερμανίας».
Να τι εννούσε με την ομιχλώδη φράση του: «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα [στον Zelensky], και ξεφουρνίζουν κάθε δικαιολογία» είπε.

Τον Γκρέσελ σιγοντάρισε ο Rob Lee, ερευνητής στο τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο λονδρέζικο King’s College, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του Zorn «περίεργα», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «η Ρωσία εξαρτάται από εθελοντές και από εφέδρους ήδη από τον Απρίλιο».
Και συνέχισε: «Μία από τις επίλεκτες μονάδες του Κρεμλίνου, το 11ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στο Καλίνινγκραντ, αποδεκατίστηκε στο Χάρκοβο».
Οι Βρετανοί ενοχλήθηκαν και από τις εκτιμήσεις του Zorn για την αξία της «ουκρανικής αντεπίθεσης».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....