Σάλος στα social media: Ακτιβιστές κατηγορούν τις ουκρανικές αρχές για ρατσισμό και βία (vid)

Οργή στα social media για ρατσιστική συμπεριφορά από Ουκρανούς αστυνομικούς εν μέσω της έντασης στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σάλος έχει ξεσπάσει για τα βίντεο με Ουκρανούς φρουρούς να εμποδίζουν μαύρους ανθρώπους από το να επιβιβαστούν σε τρένα, με ακτιβιστές να τους κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά.

Οι αστυνομικοί της Ουκρανίας τους συλλαμβάνουν με τη βία και υπό την απειλή όπλου, σε βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως με το hashtag «#AfricansinUkraine», όμως η γνησιότητά τους δεν μπορεί να επαληθευθεί.

Πάντως, ο επικεφαλής της NAACP (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων) επίσκοπος Τάλμπερτ Σουάν και άλλοι ακτιβιστές κατηγόρησαν τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τη διαφυγή μαύρων ανθρώπων.

«Οι λευκοί στην Ουκρανία εμποδίζουν τους μαύρους να επιβιβαστούν στα τρένα, σέρνουν τους μαύρους από τα λεωφορεία, αρνούνται να παράσχουν καταφύγιο σε μαύρους σε χαμηλές θερμοκρασίες και συλλαμβάνουν μαύρους μαθητές υπό την απειλή όπλου», επεσήμανε ο κ. Σουάν.

Ένστολοι Ουκρανοί, μέλη της αστυνομίας ή του στρατού εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιβιβαστούν σε τρένο και τους αφήνουν να περιμένουν έξω, ενώ έστρεψαν πάνω τους τα όπλα με αποτέλεσμα να σηκώσουν ψηλά τα χέρια τους.

Η Νιγηριανή ακτιβίστρια και απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αγιοάντε Αλακίγια, ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας της, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτριο Κούλεμπα.

Σύμφωνα με τον Αλακίγια, η ουκρανική κυβέρνηση «διέταξε τους συνοριοφύλακες να επιτραπεί σε ΟΛΟΥΣ τους αλλοδαπούς να φύγουν» όμως ούτε το ΥΠΕΞ του Κιέβου ούτε ο Κούλεμπα έχουν σχολιάσει δημοσίως τα επίμαχα βίντεο.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζέφρι Ονιεάμα επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον Κουλέμπα τηλεφωνικά και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα επιτραπεί σε όλους τους αλλοδαπούς να φύγουν από την Ουκρανία.

Οι φιλοουκρανικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι τα βίντεο της φερόμενης κακοποίησης κατασκευάστηκαν από τη Μόσχα με τον Σουάν να απαντά πως: «Οι μαύροι δεν χρειάζονται ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης για να πειστούν για την πραγματικότητα της λευκής υπεροχής, του ρατσισμού και του φανατισμού κατά των μαύρων σε όλο τον κόσμο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ