Πως μία εταιρεία από την Ταϊβάν ελέγχει όλο τον πλανήτη

Χωρίς τα μικροτσίπ τα TSMC δεν θα λειτουργούσαν τα λάπτοπ, τα κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια ή και τα αυτοκίνητά μας. Ακόμη και οι στρατοί του κόσμου τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ έριξε επάνω στην ταϊβανέζικη εταιρεία τους προβολείς τη διετία 2020 – 2021, καθώς ορισμένες από τις πιο μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του πλανήτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla και GM έως την Apple αναθεωρούσαν τους δικούς τους στόχους με βάση το πόσο η TSMC μπορούσε να παράγει και να εξάγει. Η ίδια με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 500 δισ. δολαρίων είναι η πιο πολύτιμη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο. Θα έλεγε κανείς ότι σε όρους χρηματιστηριακής αξίας είναι μικρή μπροστά στους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ.

Παράγει το 50% των μικροτσίπ στον πλανήτη σύμφωνα με τη Statista, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times στην επιμέρους αγορά των πιο προηγμένων μικροτσίπ το μερίδιό της εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 90%. Για αυτό και ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των σφοδρών προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στράφηκαν στην Ταϊβάν ζητώντας της να δώσει ώθηση στην παραγωγή για να αμβλύνει την κατάσταση.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...