Προς συνομιλίες Ρωσία – Ουκρανία; – Όχι σε προαπαιτούμενα λέει η Μόσχα – Ζελένσκι: Έτοιμοι για ειρήνη – Η συνάντηση της Άγκυρας

Η αναίμακτη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Kherson, τη μοναδική μεγάλη πόλη που είχαν καταφέρει να κατακτήσουν από την έναρξη της εισβολής οι Ρώσοι αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι «είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για ειρήνη σε όλη την χώρα» επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει κάποιου είδους παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σε σημερινές του δηλώσεις από την Kherson o Ουκρανός πρόεδρος διεμήνυσε πως είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που υπενθυμίζει το πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν καλέσει το Κίεβο, αφού καταλάβουν την Kherson, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνημένη αποχώρηση;

Άλλωστε τις υπόνοιες ότι κάτι συμβαίνει, έχει ενισχύσει και το γεγονός ότι ενώ πολλοί προειδοποιούσαν πως έρχονται πολύ σκληρές μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για τον έλεγχο της πόλης – μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexandar Vucic είχε κάνει λόγο για νέο Στάλινγκραντ -, η Ρωσία ανακοίνωσε αιφνιδίως πως οι δυνάμεις της αποχωρούν από το δυτικό τμήμα της όχθης του Δνείπερου για τα ανατολικά, κάτι που σήμανε και την παράδοση της πόλη της Kherson.
Στα εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι οι Ρώσοι μπόρεσαν να φύγουν τακτικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από την πόλη, χωρίς να επαναληφθούν για παράδειγμα τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και στο Kharkiv.

Συνάντηση Αμερικάνων – Ρώσων στην Άγκυρα

Τη σεναριολογία φουντώνει και η πληροφορία που μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, βάσει της οποίας αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν συνάντηση σήμερα Δευτέρα 14/11 στην Άγκυρα.
Στη συνάντηση αυτή τη ρωσική πλευρά πρόκειται να εκπροσωπήσει ο διευθυντής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Sergei Naryshkin.
Σημειώνεται πως η συνάντηση αυτή αποκαλύφθηκε μόλις σήμερα, ενώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επαφών που φέρονται να είχαν το τελευταίο διάστημα Αμερικάνοι και Ρώσοι αξιωματούχοι για μια σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα η μη περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία με χρήση πυρηνικών όπλων.
Το δημοσίευμα της Kommersant δεν διευκρινίζει το λόγο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη συνάντηση της Άγκυρας.
Πάντως, στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί ότι αποτελεί διακαή πόθο του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να φέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Grushko (Ρωσία): Δεν δεχόμαστε προαπαιτούμενα για συνομιλίες με την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή η Ρωσία σπεύδει να προσδιορίσει ποιες είναι οι θέσεις της για το ενδεχόμενο μιας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί προαπαιτούμενα από την Ουκρανία.
Όπως είπε, προϋποθέσεις όπως απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων είναι μη αποδεκτά αιτήματα, επισημαίνοντας πως ο διάλογος πρέπει να λάβει υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος.
«Τέτοιες προϋποθέσεις είναι απαράδεκτες.
Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.
Αλλά αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος» υπογράμμισε ο Grushko, απαντώντας επί της ουσίας σε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, Pekka Haavisto ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μπορούν να επαναληφθούν αφού πρώτα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος τα ρωσικά στρατεύματα.

Καμία βάση οι προσπάθειες από Γαλλία, Αυστρία

Επιπλέον, ο Grushko υπογράμμισε πως οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Αυστρίας για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου είναι απλά ρητορικές.
«Πρόκειται για ρητορική.
Δεν παρατηρούμε καμία διπλωματική πρωτοβουλία από τη Γαλλία ή την Αυστρία» είπε ο Grushko αναφερόμενος στα όσα διαμηνύθηκαν από Παρίσι και Βιέννη.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ζήτησε περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την Ουκρανία ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg υπογράμμισε ότι η πόρτα για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να παραμείνει ανοιχτή.

Borrell (ΕΕ): Η Ουκρανία θα αποφασίσει πότε θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

Την θέση πως η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει το πότε θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία διατύπωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, σε μια περίοδο έντονων διεργασιών για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η Ουκρανία θα αποφασίσει τι θα κάνει.
Το καθήκον μας είναι να τους στηρίξουμε» ανέφερε ο Borrell κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...