Πέντε οριζόντια… προεκλογικά μέτρα στο τραπέζι εν όψει ΔΕΘ

Της Έλλης Τριανταφύλλου

«Η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εισβολή» του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας» είπε χθες σε μία αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά από την Κεφαλονιά την έλευση και νέου, δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία από το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΟΚ καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας και ταυτόχρονα να μπορέσει να στηριχθεί η εξαγγελία νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, η οποία επίσης είναι πολιτικά επιβεβλημένη, αφού η χώρα έχει εισέλθει ήδη σε προεκλογική τροχιά.

Ακριβώς επειδή σε μερικούς μήνες θα στηθούν κάλπες, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί μέτρα που θα αφορούν μεγάλες εκλογικές κατηγορίες όπως η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι αλλά και οι νέοι, οι οποίοι αποτελούν το πιο δύσκολα προσεγγίσιμο εκλογικό κοινό για τη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό τραπέζι, εκτός από τα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας, βρίσκονται πέντε μέτρα:

  • Νέες φοροαπαλλαγές από την επόμενη χρονιά,
  • αύξηση των συντάξεων (όπως έχει προαναγγελθεί),
  • μερική έστω λύση στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων,
  • στεγαστική πολιτική για τη νεολαία και
  • νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό


Το οικονομικό επιτελείο θα αναμένει ως τα τέλη του Αυγούστου, προκειμένου να έχει μία ασφαλή εικόνα για την πορεία των τιμών της ενέργειας, διότι από τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την συνέχιση των μέτρων στήριξης των λογαριασμών ενέργειας, θα προκύψει και το εύρος των πρόσθετων μέτρων που προωθούνται.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θεωρείται βέβαιη η συνέχιση στήριξης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πιθανό να χρειαστεί και νέο fuel pass, για το τελευταίο τρίμηνο του χειμώνα, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν. Πέραν των παραπάνω, προεξοφλείται η ανάγκη για νέο, διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο πιθανότατα φέτος θα αφορά όχι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο.

Κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο κρίνουν αναγκαίο να δοθεί και νέο επίδομα ακρίβειας. Δεν έχουν ληφθεί ωστόσο αποφάσεις επ’ αυτού.

Μεγάλη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για μείζον ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Το κονδύλι είναι δυσθεώρητο, ωστόσο, σε μία προεκλογική χρονιά όπως αυτή που διανύουμε, πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί λύση, έστω κι αν αυτή δεν είναι δυνατόν να αφορά το σύνολο των απαιτήσεων.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...