Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας

Ο χρόνος που θα ανακοινωθούν οι εκλογές και ο λόγος τον οποίο θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να στηθούν πρόωρες κάλπες θα παίξουν τον ρόλο τους στην εκλογική διαδικασία υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ακόμη όλα είναι ρευστά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου στο parapolitika.gr, προφανώς μια ένταση με την Τουρκία και η επίκληση εθνικού θέματος θα επηρεάσουν αλλιώς το εκλογικό σώμα, ενώ διαφορετικά θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε εκλογές επικαλούμενος την οικονομία. Από τις επαφές που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίοι τους αναλύουν τη σημασία που έχει η παράσταση νίκης αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κρατούν την παραδοχή ότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπο-εκπροσωπείται, αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο υπερεκπροσωπείται.

Στις ίδιες μετρήσεις καταγράφεται, πάντως, για πρώτη φορά και ο ενιαίος λόγος τον οποίο έχουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ, δηλαδή, μέχρι πρότινος οι διαφορετικές απόψεις των εκπροσώπων των τάσεων έδιναν την εικόνα ενός κόμματος που μαστίζεται από εσωκομματικές ίντριγκες και σοβαρές αντιπαραθέσεις, μετά το συνέδριο η εικόνα αυτή έχει εκλείψει και τη θέση της έχει πάρει ο ενιαίος αντιπολιτευτικός λόγος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πρώτο στις κάλπες, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι μετρήσεις που κάνουν στην Κουμουνδούρου δείχνουν ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Στο ερώτημα αν αυτή η διαφορά μπορεί να καλυφθεί το επόμενο διάστημα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι το κόμμα τους αναπτύσσει πάντα μια μεγάλη δυναμική την προεκλογική περίοδο, ενώ επισημαίνουν ότι σημαντικός παράγοντας είναι πως ένα ποσοστό γύρω στο 30% του εκλογικού σώματος αποφασίζει την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσει, στην πραγματικότητα πάνω στην κάλπη.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μελετούν τις αντιδράσεις που έχουν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες απέναντι στο κόμμα τους. Οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή αυτοί που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις ηλικιακά από 17 έως και 40 χρόνων, είναι το «βασικό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις τον δίνουν πρώτο και με διαφορά. Αισιοδοξία εκφράζεται και για τους 300.000 ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, καθώς, όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, παραδοσιακά το μεγαλύτερο κομμάτι των 17άρηδων πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμός για τους άνω των 60

Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο με τους πολίτες μεγάλης ηλικίας -από τα 60 και πάνω- και δη με τους συνταξιούχους. Εκεί τα πράγματα μοιάζουν να είναι αρκετά δύσκολα, αφού, όπως επισημαίνουν οι εκλογολόγοι, όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν. Θα προτιμήσουν τη συγκεκριμένη στιγμή να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ παρά ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την άλλη, παρά τα όσα προβλήματα είχαν με την αξιολόγηση, φαίνεται ότι τώρα είναι έτοιμοι να ενδώσουν στις αυξήσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Μοιραία, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στην κοινωνική και ηλικιακή ομάδα που στις εκλογές του 2019 τον «μαύρισε». Δηλαδή, στη μεσαία τάξη και στους ψηφοφόρους ανάμεσα στα 40 και 60 έτη. Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι, παρά τα όσα κάνει η κυβέρνηση («Fuel Pass», «Power Pass», ανακύκλωση παλιών συσκευών) για να επαναπροσεγγίσει τη μεσαία τάξη, που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κρίσεις και τώρα με την ενέργεια εμφανίζεται να πληρώνει το «μάρμαρο», υπάρχει πάντα περιθώριο για να αποκτήσει σοβαρά ερείσματα. Ήδη σε αυτή την κοινωνική ομάδα έχει επικεντρωθεί η Κουμουνδούρου, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά της, καθώς, όπως λένε τα στελέχη που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας, τα προβλήματα στην ενέργεια και στα καύσιμα αποτελούν το κυρίαρχο θέμα σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ανοικτό είναι, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το πεδίο των αγροτών, καθώς, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, οι πιέσεις από την ακρίβεια στην παραγωγή είναι ασφυκτικές και καταγράφεται κλίμα σημαντικής δυσαρέσκειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....