Οι αρνητικές εξελίξεις και οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις φέρνουν βαρύ χειμώνα φθοράς για τον Μητσοτάκη

Τρεις συνεχόμενες αρνητικές εξελίξεις έχουν φέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε δεινή θέση και δίχως να υπάρχει ισχυρό κέντρο εξουσίας πλέον που να τις διαχειριστεί, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση.

Η αναμενόμενη αρνητική εξέλιξη με τα F16

Η πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι η άρση των περιορισμών στην αμερικανική Γερουσία που θα επιτρέπει να πωληθούν τα F 16 και πωληθούν κιτ αναβάθμισης για παλιά F16. Είναι αναμφίβολα μία αρνητική εξέλιξη η οποία ήταν φυσικό να γίνει, από την στιγμή που η τουρκική διπλωματία είχε δαπανήσει πολλά χρήματα σε αμερικάνικα λόμπι για να πειστούν οι γερουσιαστές.

Αλλαγή ισορροπιών μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Άλλωστε, τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ θα έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές και η πιθανότερη εξέλιξη είναι να δούμε αυξημένη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, συνεπώς ο δημοκρατικός γερουσιαστής Menendez να χάνει την ισχυρή θέση του προέδρου των Διεθνών Σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την στιγμή που ο Λευκός Οίκος και η κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως για αυτή την πώληση, με δήλωση και επιστολή μάλιστα, του ίδιου του προέδρου Biden, η εξέλιξη του ζητήματος θα ήταν αυτή.

Δήλωση-παραδοχή για την τροπολογία Menendez

Οτιδήποτε άλλο λέγεται επίσημα από την κυβέρνηση, είναι απλά διαχείριση του πολιτικού κόστους. Άλλωστε, ξεκάθαρα βουλευτής της ΝΔ με γνώση των διεθνών θεμάτων όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, παραδέχτηκε ότι η απόσυρση της τροπολογίας Menendez είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Salivan στην Κωνσταντινούπολη και της συνάντησής του με τον σύμβουλο του Προέδρο Erdogan, Κalin.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν θα μπει

Δεύτερη αρνητική εξέλιξη με μεγάλο αντίκτυπο είναι η άρνηση του ισχυρού γερμανικού μπλοκ στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Εξέλιξη που αναγκάσει την κυβέρνηση να αγοράσει για καιρό ακριβά και αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και παράλληλα να επιδοτεί, πέραν των άλλων, και από τον κρατικό προϋπολογισμό τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Διπλό παιχνίδι από Γερμανία και Ursula

Η πρόταση του Πρωθυπουργού για πλαφόν παρόλο που είχε διατυπωθεί νωρίς, πριν μήνες, συγκέντρωσε κάποιους συμμάχους αλλά το διπλό παιχνίδι Γερμανίας- Ursula Von Der Laien με την ντρίμπλα για το ευρωμόλογο έστρωσε το χαλί για ημίμετρα, εύκολες λύσεις και φυσικά για άλλη μία την παντελή έλλειψη αλληλεγγύης που υπάρχει στην Ε.Ε. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21.10.

Μέτρο εντυπωσιασμού το καλάθι του νοικοκυριού

Ωστόσο, όσο παραμένουν ακριβές οι τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου δυσχεραίνει η ζωή του ευρωπαίου πολίτη μέσα στο χειμώνα που έρχεται. Και παράλληλα, αναπόφευκτα θα διατηρηθεί ο υψηλός πληθωρισμός για όλο το χειμώνα παρά τα μέτρα – ασπιρίνες για το καλάθι του νοικοκυριού των 50 προϊόντων, αφού κανένα σούπερμάρκετ δεν είναι υποχρεωμένο να τηρήσει συγκράτηση τιμών.

Αρνητική εξέλιξη η πρόθεση της Ουκρανίας να καταστρέψει τον Τurkstream

Τρίτη αρνητική εξέλιξη είναι ότι πλέον υπάρχει πρόθεση από την Ουκρανία να καταστρέψει τον αγωγό Turkstream για να κόψει και την τελευταία δίοδο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα και γιατί εάν «αχρηστευτεί» ο αγωγός αυτός το φυσικό αέριο θα γίνει ακριβότερο αλλά και γιατί θα επηρεάσει την υπολογιζόμενη επάρκεια της χώρας.
Η Ουκρανία που στηρίχτηκε με ελληνικά όπλα και χρήματα , στα εδάφη της οποίας δεν διέρχεται ο αγωγός , θέλει να κλείσει και αυτός ο αγωγός με σκοπό να ωφεληθεί το αμερικάνικο LNG προσφέροντας τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ για όπλα που θα λάβει.

Δημοσκόπηση με ισχυρό μήνυμα για την συνέχεια…

Ως τελευταία αρνητική εξέλιξη είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, μία σειρά δημοσκοπήσεων που έλαβε γνώση το Μέγαρο Μαξίμου που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» ένα μικρό ποσοστό και αυτό γιατί όπως περιγράφεται στην ανάλυση, υπάρχει μία παγιωμένη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια αλλά και ότι ο κόσμος «ακούει» έστω, τα μέτρα που έχει προτείνει η Κουμουνδούρου σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, μέτρο που προτείνει και το ΠΑΣΟΚ. Και προσοχή, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του χειμώνα…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....