«Μούδιασμα» για το «καλάθι Μητσοτάκη» στη ΔΕΘ

Καλύτερης «υποδοχής» από την κοινωνία περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα τύχουν τα μέτρα που ανακοίνωσε από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς παρά το «βαρύ» δημοσιονομικό τους αποτύπωμα, τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραπέμπουν σε… «μούδιασμα» της κοινωνίας.

Σύμφωνα με το matrix24.gr, στο Μαξίμου, κατόπιν έντονων -και πολύμηνων- πιέσεων από το οικονομικό επιτελείο, σκέφτονταν εδώ και καιρό την ιδέα «κουρέματος» των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία προφανέστατα δημιουργεί την ανάγκη να υπάρχουν «πυρομαχικά» στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον ως τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού. Δεύτερον, διότι στο Μαξίμου εδώ και καιρό λάμβαναν ανησυχητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, αφού η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας με την δημοσιονομική επιβάρυνση για την ενεργειακή κρίση, κατ’ αναλογίαν με το ΑΕΠ της.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι μία χώρα που μόλις μέχρι πριν 4 χρόνια ήταν σε καθεστώς μνημονίου και που έχει το πιο υψηλό χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ της, εμφανίζεται στα μάτια των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κορυφή της λίστας με τα μέτρα στήριξης -και, μάλιστα, με πολλά απ’ αυτά να είναι οριζόντια- έχει προκαλέσει ανησυχία στους εταίρους μας και στις αγορές. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, διερμηνεύοντας τα διακριτικά αλλά… σαφή μηνύματα των αγορών και των εταίρων, είχε λάβει την απόφαση να κλείσει, ως έναν βαθμό, την κάνουλα των μέτρων στήριξης ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως αναφέρει το matrix24.gr.

Χαμηλές προσδοκίες

Όσο, πάντως, κι αν ενδεχομένως η κυβέρνηση έχει τα μάτια στραμμένα στις αγορές και τις Βρυξέλλες, το μείζον ζήτημα για μία χρονιά που είναι de facto προεκλογική είναι κατά πόσον η κοινωνία εισέπραξε με θετικό τρόπο τα μέτρα αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου δεν είναι θετικά.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αιφνιδιάστηκαν από την «ομοβροντία» που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς, καθώς μικρομεσαίοι, έμποροι, εργαζόμενοι, συνδικάτα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τούς έχει αφήσει «εκτός περιμέτρου» στήριξης. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί εκ των εκπροσώπων των μικρομεσαίων, που εμφανίζονται τούτες τις μέρες στα ΜΜΕ, έχουν «γαλάζια» πολιτική προέλευση, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό.

Συν τοις άλλοις, το «μούδιασμα» εντοπίζεται και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αφού αρκετοί βουλευτές συνομολογούν ότι «με αυτό το πακέτο μέτρων και με τον χειμώνα που έρχεται, δεν κερδίζονται εκλογές».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...